Ana SayfaGüncelKızıltepe JİTEM Davası yarın

Kızıltepe JİTEM Davası yarın

HABER MERKEZİ – 22 kişinin ölümünden sorumlu 4’ü asker 5’i korucu toplam 9 kişinin yargılandığı Kızıltepe JİTEM davasının duruşması yarın Ankara’da görülecek.

1992-96 yılları arasında Mardin Kızıltepe’de yasadışı keyfi infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbetini aydınlatmak üzere açılan davanın duruşması yarın Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Dava, 20 Temmuz 2014 tarihli iddianame üzerine açılmış ve ilk duruşması 3 Mart 2015 tarihinde görülmüştü.

Son duruşmada ne oldu?

17 Şubat 2017 tarihli son duruşmada ise hazır bulunan gizli tanık “Aydos” yanında gizli tanık kararı ve nüfus cüzdanı bulunmadığı için dinlenemedi.

Diğer gizli tanık “Oğuz”a ise ulaşılamadığı belirtilerek ikamet ettiği Mardin’in Derik ilçesinde ifadesinin alınmasına karar verildi.

Müştekilik talebinde bulunan Habip Demir, Hadra Ünal ve Şehmus Süer’in SEGBİS’le beyanları alındı.

Sanık müdafiileri bu beyanların dosyada isnat edilen suçlarla örtüşmediğini belirterek reddini istedi.

Ayrıca, KHK ile CMK’da değiştirilen Madde 172 gereği, kovuşturmanın usule aykırı olduğunu, dosyanın tefrik edilerek beraat kararı verilmesini talep ettiler.

Mahkeme ara kararında Habip Demir’in “suçtan zarar görme ihtimali” olduğu, Hadra Ünal’ın katılma talebinin de daha önce kabul edildiği belirtilerek Şehmus Süer’in talebi reddedildi.

Bir sonraki duruşma 10 Mayıs 2017‘ye ertelendi.

Kimler yargılanıyor?

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyorlar.

Maktuller

Davanın 22 maktulü arasında Zübeyir Birlik, Abdulbaki Birlik, Kemal Birlik, Zeki Alabalık, Menduh Demir, Nurettin Yalçınkaya, Necat (Şemsettin) Yalçınkaya, Mehmet Emin Abak, Mahmut Abak, Hıdır Öztürk, Abdulvahap Ateş ve Yusuf Tunç var.


Kızıltepe JİTEM Davası’nın ayrıntılarına, davayla ilgili raporlara insan hakları ihlalleriyle ilgili davaları izleyen Faili Belli’den bakabilirsiniz.