Ana SayfaDünya‘Kürt fobisi Türkiye’ye çok şey kaybettiriyor’ diyen Muslim: YPG’ye silah temini rahatsız etmemeli’

‘Kürt fobisi Türkiye’ye çok şey kaybettiriyor’ diyen Muslim: YPG’ye silah temini rahatsız etmemeli’

HABER MERKEZİ – ABD’nin Rakka operasyonunu yürüten YPG’ye silah temini kararına ilişkin konuşan PYD Eş Başkanı Salih Muslim, kararın Türkiye’yi rahatsız etmesinin bir nedeninin olmadığını söyledi. Muslim, “Kürt fobisi çok yersiz ve Türkiye’ye çok şey kaybettiriyor” dedi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, ABD’nin Rakka’nın IŞİD’den kurtarılması için operasyon yürüten YPG’ye silah temini kararına ilişkin konuştu.

Kararın Türkiye’yi rahatsız etmesinin bir nedeninin olmadığını belirten Muslim, ABD’nin bu kararla birlikte Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) yanı sıra YPG’yi de doğrudan muhatap aldığını söyledi.

“Bu silahlar hiçbir zaman bir silah PKK’ya geçmeyecektir” diyen Muslim, Türkiye’nin ‘Kürt fobisi’ ile hareket etmeye devam ettiğini ve bu fobinin “Türkiye’ye çok şey kaybettirdiğini” söyledi.

Amerika’nın Sesi’nden Mehmet Sümer’e konuşan Müslim’in açıklamalardan satır başları şöyle:

Hep Suriye Demokratik Güçleri oluyordu ama YPG’nin doğrudan temasları ya da YPG’ye silah verilmesi durumu sözkonusu olmuyordu ama şimdi açık açık YPG dediler, adını da söylediler. Bu, biraz gecikmiş bir adımdı, ama sonuç olarak çok iyi bir adım oldu.

YPG bir Kürt grubudur. Rojava’nın koruma gücüdür. Onlar Rojava’ya mahsus bir grup ve oradaki Suriye Demokratik Güçleri içerisinde yer alan Suriye’nin bir gücüdür. Hatta ileride de Suriye güçlerinin bir çekirdeği olabilir.

Askeri konulara biz pek karışmıyoruz ama şunun garantisini veriyoruz. Sen kendin silaha muhtaçsın ve kendini savunmak için herkesten silah istiyorsun, kalkıp da bu silahları başkalarına vermezsin: PKK ayrı bir olaydır. Kendi yöntemleri vardır ama hiçbir zaman bir silah PKK’ya geçmeyecektir. Sanırım silahları verenler de bunun tedbirini alırlar, makul garantisini alırlar.

Kürtler’in bulunduğu yerler — biz Rojava diyoruz — Kuzey Suriye’de var olan yerler bellidir zaten. Biz kendimizi koruyoruz yani meşru savunma hakkı ile hareket ediyoruz. Herhangi bir saldırı ya da alanımızı genişletme durumumuz yok. Suriye’nin içinde Suriye’nin diğer oluşumlarıyla beraber demokratik bir çözüm arıyoruz. Türkiye’nin buna sevinmesi gerekirken kalkıp tam tersini yapıyor.

Şimdiye kadar geçen altı yıllık sürede hiçbir zaman bizim bölgelerden Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdit olmamıştır. Türkiye’nin bir korkusu vardır o da bu Kürt fobisidir. Nerede bir Kürt varsa Türkiye onun demokratik bir hak elde etmesine müsaade etmeyecektir. Bu, Kürt düşmanlığıdır, başka birşey değildir. Bu çok yersizdir, Kürt fobisi çok yersiz ve Türkiye’ye çok şey kaybettiriyor.