Ana SayfaÇalışma YaşamıMüezzinoğlu açıkladı: ‘Kıdem tazminatı düzenlemesi’ Bakanlar Kurulu’na sunuluyor

Müezzinoğlu açıkladı: ‘Kıdem tazminatı düzenlemesi’ Bakanlar Kurulu’na sunuluyor

HABER MERKEZİ – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kıdem tazminatının fona devredilmesi ile ilgili düzenlemeyi yarın Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı.

Kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili düzenleme tekrar gündemde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, katıldığı bir televizyon programında kıdem tazminatı ile ilgili düzenlemeyi yarın Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı.

Müezzinoğlu şunları söyledi:

Türkiye’de şuanda çalışanların yüzde 80’i kıdem tazminatı sorununu yaşıyor. Böyle bir yapının daha fazla sürdürülmesi daha fazla mümkün değil. Bu çalışanın hakkı. Korunmalı ve güvence altında olmalı. Bu güvence iş verenin himayesinde toplanıyor. En iyi iş veren bile zora girdiği zaman burada mağdur olan yine çalışan oluyor. Bu mağduriyeti gidermek için bir fon oluşturacağız. Burada iş veren işçinin hakkettiği parayı fona yatıracak. Bu konuda yolun başındayız. İlgili bakanlıklarla teknik çalışmalar tamamlandı. Düzenlemeyi yarın Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Onay alınırsa sahaya çıkacağız.

41 yıl önce hazırlanan iş kanununda bir fon kurulması öneriliyor. Ama biz bunu kuramamışız. Yüzde 80 mağduriyet yaşıyorsa bundan yararlanan büyük bir kitle var demektir. Çalışanın hakkını koruyabileceğimiz bir yapı oluşturacağız. İki üç ay için bunu başarmayı hedefliyoruz. Yıl sonuna da kalabilir.

İşçiler ise düzenlemeye tepkili. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, kıdem tazminatının Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) devredilmesine karşı olduklarını açıklamıştı.

BES’e devredilmesi planlanan kıdem tazminatının emeklilik yaşına gelen işçiye yarı yarıya daha az bir ödeme anlamına geldiğini ifade eden Beko, düzenlemenin işçilerin  geleceğe dönük emeklilik ve ev sahibi olma hayallerini yıkmak anlamına geldiğini söylemişti.