Ana SayfaKadınOtobüste cinsel saldırıda bulunan erkeğe ‘indirimsiz’ 34 yıl hapis cezası

Otobüste cinsel saldırıda bulunan erkeğe ‘indirimsiz’ 34 yıl hapis cezası

HABER MERKEZİ – Ankara’da şoförü olduğu özel halk otobüsüne binen bir kadına cinsel saldırıda bulunan İbrahim Tuncay’ın yargılandığı davada savcılık mütalaa verdi. Mahkeme, Tuncay’a hiçbir indirim uygulamaksızın 34 yıl 8 ay hapis cezası verdi.

Ankara Etimesgut’ta 4 Ocak 2017 tarihinde bir kadın bindiği özel halk otobüsünün şoförü tarafından aracın içinde cinsel saldırıya maruz bırakılıp, tehdit edilmişti.

Sanık şoför İbrahim Tuncay’ın yargılandığı davanın karar duruşması dün görüldü.

Tuncay savunmasında daha önceki duruşmada söylediğini tekrarladı ve “Bir kadın gece 11.00’de neden sokağa çıkar” dedi.

Milliyet’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre davayla Özgecan Aslan cinayeti arasında bağlantı kurulmaya çalışıldığını öne süren Tuncay, Yargıtay’ın otobüste cinsel taciz vb. olaylarda verdiği düşük cezalara ilişkin kararları örnek gösterdi.

Saldırıya maruz bırakılan kadının ifadesi telekonferans yöntemiyle alındı.

Avukat: Savunmasında bile nefret suçu işliyor

Kadının avukatı Hüsniye Şimşek ise sanığın savunmasında bile nefret suçu işlediğini belirterek, mahkemenin vereceği kararın Türkiye açısından önemine işaret etti, kararın herkesin özgürlüğüyle yakından ilgili olacağını ifade etti.

Savcılık esas hakkındaki görüşünde, sanığın savunmalarına net biçimde yanıt verdi ve anayasanın temel hak ve özgürlüklerle ilgili 17, 19, ve 23. maddelerine atıf yaparak, “Yabancı veya Türkiye vatandaşı herkesin gece veya gündüz, istediği saatte, tek başına veya toplu şekilde hareket ve seyahat etme özgürlüğü vardır. Devlet, bu özgürlüklerin güvencesidir ve bu özgürlükleri güvence altına almak zorundadır” ifadelerini kullandı.

Kararını açıklayan mahkeme savcılığın da görüşü doğrultusunda Tuncay’ı, “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan 17 yıl, “cinsel maksatla cebirle hürriyetten yoksun kılma” suçundan 6 yıl, “nitelikli yağma” suçundan 6 yıl 8 ay, “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçundan 4 yıl, “tehdit” suçundan 1 yıl olmak üzere toplam 34 yıl 8 ay hapse mahkum etti.

Mahkeme sanığın tüm taleplerini reddederek cezada indirime gitmedi ve iyi hal indirimi de uygulamadı.

Aynı suçu işleyip tutuklanmamıştı

Tuncay’ın 3 Mayıs 2015’te Ankara Kızılay’da bir kafenin tuvaletinden çıkmakta olan kadını kabine sokarak darp ettiği ve cinsel saldırıda bulunduğu anlaşılmıştı. Açılan davada indirimle 6 yıl 8 ay ceza alan Tuncay, bu cezaya rağmen tutuklanmamıştı. 29 Kasım 2016’da verilen bu karardan 35 gün sonra halk otobüsünde tecavüz suçunu işleyen Tuncay’ın daha önceden ertelenen cezaların da mahkemenin uyarısına rağmen infaz edilmediği ortaya çıkmıştı. Yargıtay, daha sonra eksikler nedeniyle bu dosyadaki kararı bozdu. Ankara Batı 3. Ağır Ceza Mahkemesi ise dün verdiği kararın bir örneğini bu mahkemeye de gönderdi.

Ne olmuştu?

4 Ocak 2017 tarihinde Ankara’da ‘530’ hat numaralı özel halk otobüsüne binen Azerbaycan ve Türkiye vatandaşı 37 yaşındaki kadın, otobüs şoförü İbrahim Tuncay tarafından cinsel saldırıya maruz bırakılmıştı.

Tuncay, kadını “Birine söylersen seni bulur yine tecavüz eder, sonra da boğazını keserim” diye tehdit etmişti.

Kadının şikayeti üzerine gözaltına alınan Tuncay, tutuklanmıştı.