Ana SayfaGüncelSiirt madenindeki iş cinayeti: ‘Doğal afet’ diyen sanıkların tümü tahliye edildi

Siirt madenindeki iş cinayeti: ‘Doğal afet’ diyen sanıkların tümü tahliye edildi

HABER MERKEZİ – Siirt Şirvan’daki maden faciasının ilk duruşmasında sanıklar ‘doğal afet’ deyip tahliye istedi. Mahkeme, 16 madencinin yaşamını yitirdiği göçükte ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle tutuklu olan sanıkların tamamını tahliye etti.

Siirt’in Şirvan ilçesindeki Madenköy’de 2016 yılının Kasım ayında Ciner Grubu’na bağlı Park Elektrik Şirketi’nin işlettiği bakır maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 16 işçi yaşamını yitirmişti.

Faciaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında olayda ihmali olduğu değerlendirilen, aralarında maden şirketinin İşletme Müdürü Mehmet Oğuz ve iş güvenliği uzmanının da bulunduğu 7 kişi tutuklanmıştı.

7’si tutuklu 11 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü.

Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmaya 7 tutuklu sanık getirildi.

Yakınlarını kaybeden aileler ile HDP Batman Milletvekili Saadet Becerikli, İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu ile çok sayıda yurttaşın katıldığı duruşmaya, madende çalışan işçilerin bir kısmı ise salonun küçük olması gerekçesiyle alınmadı. İşçiler adliye bahçesinde bekledi.

Sanıklar ve avukatları mahkemede ‘doğal afet’ söylemlerini yinelerken, yeniden bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.

Bahse konu bilirkişi raporlarından daha önceden çatlak olduğu alt yüklenici firmaların ana firmayı uyarmasına rağmen önlem alınmadığı ortaya çıkmıştı.

Bu duruma itiraz eden şirket yetkilileri herhangi bir çatlak olmadığını öne sürerek tek tek tahliyelerini istedi.

Mahkemesi görülen bu ilk duruşmada, 16 madencinin yaşamını yitirdiği göçükte ihmalleri bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 11 kişiden tutuklu olan 7 kişinin tamamını tahliye etti.

Ayrıca duruşmada müdahillik talebinde bulunan Siirt Barosu’nun talebi ‘suçtan doğrudan zarar görmedikleri’ gerekçesiyle kabul edilmedi.