Ana SayfaÇalışma YaşamıSiirt madenindeki iş cinayeti: İnkar edilen çatlakların görüntüsü ortaya çıktı

Siirt madenindeki iş cinayeti: İnkar edilen çatlakların görüntüsü ortaya çıktı

HABER MERKEZİ – Siirt Şirvan’da 16 işçinin yaşamını yitirdiği maden ocağında ihmali olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan 7 kişi kendilerini ‘doğal afet’ diyerek savundukları mahkemede tahliye edildi. Ancak halen enkaz kaldırma çalışmasının sürdüğü maden sahasındaki derin çatlakların görüntüsü, riskin devam ettiğini gözler önüne seriyor.

Siirt’in Şirvan ilçesindeki Madenköy’de 2016 yılının Kasım ayında Ciner Grubu’na bağlı Park Elektrik Şirketi’nin işlettiği bakır maden ocağında meydana gelen heyelanda toprak altında kalan 16 işçi yaşamını yitirmişti.

Dün Siirt 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde olayda ihmali bulunduğu gerekçesiyle haklarında dava açılan 7’si tutuklu 11 sanık, ihmalleri olmadığını savunmuştu. Mahkeme de tüm tutukluları ilk duruşmada tahliye etmişti.

Ancak iş cinayetinden sonra Cengiz Holding tarafından devralınan maden ocağında, 80’in üzerinde yeni işçi alınmasıyla faaliyete geçildi. Ocakta, derin çatlakların olduğu enkaz bölgesinde her gün 3-4 işçi çalışma yürütmekte.

dihaber’in ulaştığı görüntüler

Meydana gelen çatlaklar, 16 işçinin yaşamını yitirdiği facianın duruşmasının görüldüğü mahkeme salonunda da gündeme getirildi.

Maden faciasında yaşamını yitiren Halit Başer’in babası Süleyman Başer, olaydan önce orada çatlakların olduğu ve bu çatlakların göçüğün yaşanacağının belirtileri olduğunu aktardı.

Mahkeme salonunda konuşan Başer, şunları söyledi:

Ben de orada çalışıyordum. Olaydan 2-3 ay önce göçüğün meydana geldiği yere kömür götürmüştüm. Orada o çatlakları gördüm ve dedim ki bu insanlar nasıl burada çalıştırılıyorlar. Oğlum da o gün oradaki riski görüp çalışmak istemediğini söylemiş. Hatta bu konuda yetkililere dilekçe bile vermiş. Ancak çalışmazsa işten çıkarılacağı söylenmiş.

Duruşmada savunma yapan Antlar Yapı Şantiye Şefi Kadri Yıldırım ve diğer mühendislere, bu çatlakların olup olmadığı sorulduğunda, maden sahasında çatlak olmadığı yönünde beyanda bulunmuşlardı.

Ancak dihaber’in ulaştığı görüntülerde şu an çalışma yürütülen göçüğün yaşandığı yerde derin çatlaklar olduğu görülüyor.

Bu çatlaklar çalışma yürüten işçiler için ise büyük risk taşıyor.

dihaber’in ulaştığı görüntüler