Ana SayfaGüncel“Sıla Abalay’ın öldürüldüğü ev neden mühürlü, deliller mi karartılıyor?”

“Sıla Abalay’ın öldürüldüğü ev neden mühürlü, deliller mi karartılıyor?”

HABER MERKEZİ – 18 yaşındaki Sıla Abalay’ın evine düzenlenen baskında polis kurşunuyla öldürülmesini ve sonrasında evin mühürlenmesini Meclis’in gündemine taşıyan HDP Milletvekili Leyla Birlik, avukatların da dikkat çektiği soruyu İçişleri Bakanı’na sordu: “Sıla Abalay’ın öldürülmesinin hemen ardından evinin kapısının mühürlenmesi ile deliller karartılmaya mı çalışılmaktadır?”

Halkların Demokratik Partisi (HDP), İstanbul’da polis kurşunuyla öldürülen Sıla Abalay’a ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıtlaması için bir önerge verdi.

Abalay’ın evine yapılan baskın neticesinde öldürüldüğünü hatırlatan partinin Şırnak milletvekili Leyla Birlik, polisin silah kullanma yetkisinde yapılan değişikliklere atıfta bulunarak şunları söyledi:

Polisin silah kullanma yetkisi başta olmak üzere yurttaşla nasıl bir ilişki kuracağının sınırlarını belirleyen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu (PVSK), bireyin güvenliği ve huzuru esas alınarak düzenlenmesi gerekirken, 2007 yılında yapılan düzenleme ile polisin yetki sınırları daha da genişletilmiştir. 2007’den bu yana polisle tartışmak, ‘dur’ ikazına uymamak, vb. durumlardan dolayı Sıla Abalay ile birlikte 346 kişi hayatını kaybetmiştir.

HDP’li Birlik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, sıradan gerekçelerle yurttaşların öldürülmüş olmalarının kabul edilemez olduğunu belirterek “18 yaşındaki Sıla Abalay’ın öldürülmesinin gerekçesi nedir?” diye sordu.

Birlik devamla da “En temel hak olan yaşama hakkının ihlal edildiği bu olay ile ilgili olarak herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Sıla Abalay’ın öldürülmesiyle ilgili olarak kimin ya da kimlerin ifadesi alınmıştır?” sorusuna yanıt istedi.

Abalay’ın öldürülmesinin hemen ardından evinin kapısının mühürlendiğini de hatırlatan HDP’li Birlik, “Evin kapısının mühürlenmesi ile deliller karartılmaya mı çalışılmaktadır?” diye sordu.

Birlik’in İçişleri Bakanı Soylu’dan cevap bekleyen soruları şöyle:

  • Polis kamerası tarafından kaydedilmiş olan tüm görüntüler Savcılığa iletilmiş midir? Sıla Abalay’ı öldüren polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?
  • Bir insanın evinde öldürülmesi hangi yetki, hangi yasa ya da hangi talimata dayanmaktadır? Son zamanlarda artan bu tür yasa dışı uygulamalara son verilmesi yönünde bir girişimde bulunulacak mıdır?
  • Sıla Abalay’ın öldürülmesinin hemen ardından evinin kapısının mühürlenmesi ile deliller karartılmaya mı çalışılmaktadır?
  • Sıla Abalay’ın mezarına karanfil bırakan 5 kişinin gözaltına alınma gerekçesi nedir? Mezarlığa karanfil bırakmak suç mudur?
  • 2007 yılında iç güvenlik paketiyle birlikte polislere verilen yetkilerin sınırlandırılmasına ilişkin bir çalışma başlatılacak mıdır?

Ne olmuştu?

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinin Yeşilova mahallesi Tansel Caddesi Terzi Sokak üzerindeki bir binaya polis tarafından 6 Mayıs’ta, sabaha karşı operasyon düzenlenmişti.

Operasyonun DHKP-C’ye yönelik olduğu belirtilmiş, operasyonda 18 yaşındaki Sıla Abalay öldürülmüş ve  2 kişi de gözaltına alınmıştı.

Tanıklar, gece yoğun silah sesleri duyulduğunu söylemişlerdi.

Olayın ardından Abalay’ın polis kurşunuyla hayatını kaybettiği ev, savcılık tarafından mühürlenmişti.

Mühür uygulamasının ‘bir ilk’ olduğunu söyleyen avukatlar inceleme yapmak istemiş ancak buna izin verilmemişti.

Gazete Karınca’ya konuşan Abalay’ın avukatlarından Oya Aslan, “Olay yerinde ne olmuş olursa olsun inceleme tamamlandıktan sonra mülkiyet sahibine teslim edilir” demiş ve “Yaptıkları kanun dışı bir uygulama. Halkın bir şeyleri görmesini engelliyor olabilirler, delilleri karartarak” demişti.