Ana SayfaGüncel‘Silopi’deki zırhlı araçtaki polisler tespit edildi mi?’

‘Silopi’deki zırhlı araçtaki polisler tespit edildi mi?’

HABER MERKEZİ – Silopi’de polislerin kullandığı Akrep tipi zırhlı aracın bir evin duvarını yıkarak içeri girmesi sonucu 6-7 yaşlarındaki iki kardeşin ölümüne sebep olan polisler hakkında inceleme başlatılıp başlatılmadığı Meclis gündemine taşındı. İçişleri Bakanı Soylu’ya HDP’li Birlik “Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları incelenip bu polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekilli Leyla Birlik, Silopi’ye bağlı Karşıyaka mahallesinde devriye gezen polislerin kullandığı Akrep tipi zırhlı aracın bir evin duvarını yıkarak içeri girip 7 yaşındaki Muhammet ile kardeşi 6 yaşındaki Furkan Yıldırım’ın ölümüne sebep olmasını Meclis gündemine taşıdı.

Leyla Birlik verdiği önergede, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle şu soruları yöneltti:

* Söz konusu olayda zırhlı aracın içinde kaç polis vardı? Zırhlı araç içerisindeki kamera kayıtları incelenip bu polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?

* 6-7 yaşlarındaki iki kardeşin ölümüne sebep olan güvenlik güçleri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? İki çocuğun ölümüne sebep olan güvenlik güçlerinin, soruşturmanın her aşamasında uluslararası insan haklarına uygun, kamuoyunu tatmin edecek, adil ve şeffaf bir şekilde yargılanmaları sağlanacak mıdır?

* Taziye yerine giden Şırnak Valisi Ali İhsan Su kamuoyunun vicdanını rahatlatacak açıklama yapmak yerine, yaşanan bu vahim olayı “kader” olarak nitelendirmesini nasıl açıklarsınız? Şırnak Valisi Ali İhsan Su’yun yaşanan vahim olayı “kader” olarak nitelendirmesi yapılması gereken adil yargılamanın sonucunu nasıl etkileyecektir?

* 2002 yılından bu yana zırhlı araçların devriye gezmeleri esnasında çarpma ve ezmeden kaynaklı kaç sivil ölmüş ve kaçı yaralanmıştır?

* Söz konusu olay gibi yurttaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan ve günlük yaşamını sekteye uğratan bu tür olaylara sebebiyet veren zırhlı araçların mahallelerde, sokaklarda ve çarşı merkezlerinde hız sınırını da aşarak devriye gezme gibi uygulamalarına son verilecek midir?

Ne olmuştu?

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka mahallesinde 3 Nisan tarihinde devriye gezen polislerin kullandığı akrep tipi zırhlı araç bir evin duvarını yıkarak içeri girmişti.

Polisler, 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olmuştu.

  Görgü tanığı amca anlattı: Savcı gelmedi, polisler zırhlı aracı hemen kaldırdı, delil falan bırakmadılar

2 yeğenini kaybeden amca Suat Yıldırım, tanık olduğu olayı şöyle anlatmıştı:

Emniyette bir polisin bu olaya karıştığını fakat açıklayamayacaklarını söylemişler kardeşime. Savcı gelmedi olay yerine. Polisler gelir gelmez kobra aracı çekip götürdüler. Delil falan bırakmadılar. Kader diyorlar. Ama biz bunun peşini bırakmayacağız.

Çocukların öldürülmesinin ardından panzerin şoförünün alkollü olup olmadığı tartışması dönerken, Valilik bununla ilgili bir açıklama yapmıştı.

Valilik açıklamasında olayın kendilerini ‘son derece üzdüğü ve derinden sarstığı’ savunulurken, şunlar ifade edilmişti:

Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada şoför polis memurunun alkollü olduğu iddiaları gerçeği yansıtmamakta olup; şoför polis memurunun nefes kontrolü ve kan tahlilinde alkol bulunmadığı tespit edilmiştir. Konu adli ve idari olarak her yönüyle incelenmektedir.




Önceki Haber
Kiwix'le Wikipedia'ya ulaşmak hala mümkün
Sonraki Haber
Açlık grevindeki Nuriye Gülmen'den çağrı: 60. günde yanımızda olun