Ana SayfaToplumsal CinsiyetSırbistanlı aktivist kadın: Geçmişle yüzleşmek sağlıklı bir gelecek için hayati

Sırbistanlı aktivist kadın: Geçmişle yüzleşmek sağlıklı bir gelecek için hayati

HABER MERKEZİ – Sırbistan’da faaliyet yürüten ‘Kadınların Alanı’ isimli örgütün üyesi Vesna Dordevic, “Türkiye’deki kadınların başına çok şey geldiğini tahmin edebiliyorum” dedi. Dordevic, “Geçmiş ile yüzleşmek sağlıklı bir gelecek için hayati” yorumunda bulundu.

Sırbistan’da mücadele veren ‘Kadınların Alanı’ isimli örgütün üyesi Vesna Dordevic, Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırma Merkezi (DEMOS) ve FES işbirliği ile düzenlenen “Kadınların Barış Mücadelesi: Sırbistan, Kosova, Türkiye” konferansı kapsamında Türkiyeli kadınlarla bir araya geldi.

Sırbistan’da yürüttükleri mücadele pratiklerini Türkiyeli kadınlarla paylaşan Dordevic, bir kaç yıl öncesine kadar kendi parlamentolarında bir kadın vekilin dahi bulunmadığını şimdi ise mücadeleleri sonucu kadınların siyasette söz sahibi olduğunu söyledi.

“Erkek parlamenterlerin kadın haklarını savunması samimi değil”

dihaber’de yer alan habere göre Dordevic, kadın mücadelesinde elde ettikleri başarıları Türkiye’de de görmek istediğini ifade etti.

Kadınların siyasete atılmalarının, parlamentoda yer almalarının büyük bir kazanım olduğunu belirtti ve ekledi: Erkek parlamenterlerin kadın haklarını savunmasını çok samimi bulmuyorum.

Dordevic, şunları söyledi:

Kadınlar, parlamentoda kadınların temel hakları için mücadele ediyorlar. Benim ülkemde çok sayıda acil yardım hattı olan SOS var. Ben de bu yardım hak hattında gönüllü olarak çalışanlardan biriyim. Bizim tek yaptığımız şey burada onlara yardım etmektir. Çünkü bazen insanlar sadece kendilerini dinleyecek birilerini ihtiyaç duyarlar.

“Amacımız devleti etkilemek”

İçinde bulunduğu örgütün amacının devleti etkilemek olduğunu söyleyen Dordevic, şunları dile getirdi:

Buradan kadınlar konusunda hükümeti de işin içine katarak etkili yöntemler geliştirmeyi planlıyoruz. Bu ayrıca mağdur olan kadınların yardım alabilmesi için çok kritik bir meseledir.

Kadınların hak ihlalleri ile ilgilenen mahkemeler

Dordevic, Sırbistan’da kadınların yaşadıkları olayları ve hak ihlalleri ile ilgilenen kadın mahkemelerinin de olduğunu ifade etti.

1990’lı yıllardaki çatışmaların cinsel mağduru olan kadınların meseleleri bu mahkemelerde çözüme kavuşturulurdu. Buradaki yargılamalar sembolik olanlarıydı. Çünkü kadınlar sesli olarak başlarına gelenleri anlatmak istemiyorlardı. Bu kadınların gerçekten güvenli alanlarda olması gerekiyordu.

Bu mahkemelerde kadınlar gerçekten başlarına ne geldiğini ilişkin ciddi tanıklıkta bulunamıyorlardı. Yine de bu kadınların kadın mahkemelerindeki duruşunun ve sorunların çözümü noktasında bu mahkemelerin uluslararası çapta yaygınlaşması gerektiği fikrindeyim.

“Geçmiş ile yüzleşmek gelecek için hayati”

Kadınların savaşlarda en çok etkilenen kesimleri oluşturduğunu vurgulayan Dordevic, kadınların savaş sonrasındaki travmalarını atlatabilmeleri için bir alan oluşturduklarını belirtti.

Aslına bakarsanız Türkiye’deki kadınların başına çok şey geldiğini tahmin edebiliyorum. Tıpkı Balkanlar’da yaşanan durumun burada da benzerini yaşandığını tahmin edebiliyorum. Bu durumdan Türk ve Kürt kadınlarının da çok çektiğini tahmin edebiliyorum. Bu sorunun çözümü de işbirliği ve iletişimdir. Geçmiş ile yüzleşmek sağlıklı bir gelecek için hayati.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
OHAL'de 'küçük bir detay': Diyarbakır'da bir STK ve üç kuşağın ihracı
Sonraki Haber
Erdoğan'la görüşme öncesi ABD kongresi Trump'ı mektupla uyardı: Türkiye'de muhalifler hapiste