Ana SayfaÇalışma YaşamıSOMA KATLİAMI | Soma’dan adalet çığlığı yükseldi

SOMA KATLİAMI | Soma’dan adalet çığlığı yükseldi

HABER MERKEZİ – Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin üçüncü yıl yıldönümünde düzenlenen mitingde, “Adalet” çağrısı yapıldı. Yaşamını yitirenlerin konuşmasında “Bundan sonra hiçbir iş kolunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için mücadele edeceğiz” denildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayetinin yıl dönümü olan bugün (13 Mayıs) Sosyal Haklar Derneği (SHD) ve madenci yakınları tarafından “301 için adalet Soma Mitingi” yapıldı.

Yaşamını yitiren madencilerin aileleri ve miting için kentte gelenler, madencilerin mezarlarına ziyarette bulundu. Ardından madenci yakınları ve aralarında CHP ve HDP milletvekillerinin bulunduğu birçok kentten gelen binlerce kişi hazır bulundu.

Buradaki toplanmada TMMOB Maden Mühendisleri Odası tarafından açıklama yapıldı.

‘Somayı unutmadık unutmayacağız’

Açıklamanın ardından Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) önünde toplanan binlerce kişi mitingin yapılacağı Hükümet Konağı Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş kortejinde en önde madenci yakınları ve maden işçileri yer aldı.

Üzerinde yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin bulunduğu “Unutmadık unutturmayacağız” ve “Somayı unutmadık unutmayacağız sorumlulardan hesap soracağız” yazılı pankartlar ile yaşamını yitiren madencilerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş sırasında bazı madenci yakınları gözyaşlarını tutamayarak baygınlık geçirdi.

Adalet vurgusu

Yapılan yürüyüşün ardından ilk olarak madenci yakınlarının miting alanına girmesi ile program başladı.

Mitingde ilk olarak madenci yakınları söz aldı. Madende oğlunu kaybeden Elmas Kaya, üç yıldır adalet beklediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

Anaların adına konuşuyorum. Üç yıl önce bugün çok büyük bir acı yaşadık. Soğuk hava depolarında oğullarımızın ölülerini verdiler bize. Bu üç yıl içerisinde Akhisar’a bir can pazarı kuruldu. Biz canımızın değerini istiyoruz. Acımızın karşılığını istiyoruz. Eğer ki Adalet Bakanı varsa adaleti sağlasın. Sağlamıyorlarsa da defolup gitsin.

‘Hesabı mahşere bırakmayacağız’

Madenci Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak ise, başka Somaların yaşanmaması için mücadele edeceklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

Bu katliam son yüzyılda dünyanın en büyük işçi katliamlarından bir tanesiydi. Bu sermayedarların ve iktidarın işbirliği ile gerçekleştirilen bir katliamdır. Bu kader fıtrat değildir. ‘Kader fıtrat’ diyenler yanmış evlatlarını kucaklarına almışlar mı? Şu konuştuğumuz saatlerde üç yıl önce bizim evlatlarımız can çekişiyordu. Hesabı mahşere bırakmayacağız. Burada cezalarını çekmeleri için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Bundan sonra hiçbir iş kolunda insanların hayatlarını kaybetmemesi için mücadele edeceğiz.

Ailelerin ardından davanın avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, katliamın faillerinin belli olduğunu belirtti.

“Biz yoksul çocukların hesabını başka güne bırakmayanlar mücadele edenler hep beraber dövüşeceğiz” diyen Kozağaçlı, açlık grevindeki Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın selamları olduğunu söyledi.

CHP ve HDP milletvekillerinin de konuşma yaptığı miting atılan sloganlarla sona erdi.


Kaynak: dihaber