Ana SayfaGüncelSur’da Yıkıma Hayır: ‘Kepçelerin önünde durmak gerekiyor’

Sur’da Yıkıma Hayır: ‘Kepçelerin önünde durmak gerekiyor’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde “Kentsel dönüşüm” adı altında iki mahallede başlatılan yıkımı durdurmak için kurulan Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun bileşenlerinden Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi’nin Eşbaşkanı Büşra Cizrelioğulları, “Savaş eliyle yıkılmayan dayanışmalar, imar politikalarıyla yıkılmak isteniyor. Sur’da kepçelerin önünde durmak gerekiyor” çağrısında bulundu.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalar sonrasında 6 mahallede binlerce ev ve işyeri yıkımın hedefi olmuştu.

İlçede, halen yasağın sürdüğü 6 mahalleden ‘eser kalmazken’, yasak kapsamı dışındaki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde ise geçtiğimiz hafta “kentsel dönüşüm” adı altında yıkıma başlandı.

Her iki mahallenin de önce elektriği ve suları kesilirken, birçok ev de iş makineleriyle yıkıldı.

Yıkıma karşı ise kent dinamikleri tarafından Sur’un Yıkımına Hayır Platformu kuruldu.

Platformun içinde Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) ile Tevgera Jinên Azad (TJA) ve birçok kadın kurumu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Şehir Plancıları Odası, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) ve kanaat önderleri yer alıyor.

İlk toplantının ardından Sur’da yaşananlara dikkat çekmek amacıyla her gün saat 21.00’de ışık açma-kapama eylemi çağrısında bulunan platform,  yıkıma karşı güçlü bir muhalefet oluşturmayı amaçlıyor.

Dihaber’e konuşan platform bileşenlerinden Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi’nin Eşbaşkanı Büşra Cizrelioğulları, Sur’da yıkımın yalnızca bir “imardan” ibaret olmadığını yıkımın aynı zamanda Kürt halkına karşı toplumsal, siyasal ve kültürel bir asimilasyon dayatması olduğunu söyledi.

Sur başta olmak üzere yasak ve yıkımın yaşandığı bölge kentlerinde imar politikaları ile dönüşümün hedeflendiğine işaret eden Cizrelioğulları, bu sebeple güçlü bir mücadele yürütmek gerektiğini altını çizdi.

‘Yıkıma karşı kepçelerin önünde durmak gerek’

Cizrelioğlu şunları söyledi:

Savaş eliyle yıkılmayan dayanışmalar, imar politikalarıyla yıkılmak isteniyor. Bu yüzden çok güçlü sahiplenmek gerekiyor. Gerekirse kepçenin önünde durmak gerekiyor.

Bu insanların gidecek yerleri yok, başka bir alanda yaşama imkanları yok. Sur onların her şeyi, onlar için yaşam, nefes almak demektir. 90’lar döneminde yaşanan savaş nedeniyle buraya göç etmiş insanlar, burada ikinci bir göçe zorlanıyorlar. Bu insanlar nereye gidecek, bunun cevabı yok.

Devletin Sur ilçesinde yıkım ile “rant peşinde” olduğunu belirten Cizrelioğulları, halkın evlerini terk etmek istemediğini  ve “kentsel dönüşüm” yerine “yerinden dönüşüm” ile ilçenin yenilenmesi gerektiğini söyledi.