Ana SayfaGüncelSur’da Yıkıma Hayır Platformu kuruldu: İftarda Surlularla bir araya gelme çağrısı

Sur’da Yıkıma Hayır Platformu kuruldu: İftarda Surlularla bir araya gelme çağrısı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’ın Sur ilçesinde “Kentsel dönüşüm” adı altında iki mahallede başlatılan yıkımı durdurmak için Sur’un Yıkımına Hayır Platformu kuruldu. Platform yıkıma karşı duyarlılık yaratmak amacıyla herkesi her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi yapmaya ve iftar saatlerinde suyu ve elektrikleri kesik olan Sur halk ile birlikte bir araya gelmeye çağırdı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan çatışmalar sonrasında 6 mahallede binlerce ev ve işyeri yıkımın hedefi olmuştu.

İlçede, halen yasağın sürdüğü 6 mahalleden ‘eser kalmazken’, yasak kapsamı dışındaki Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde ise geçtiğimiz hafta “kentsel dönüşüm” adı altında yıkıma başlandı.

Her iki mahallenin de önce elektriği ve suları kesilirken, birçok ev de iş makineleriyle yıkıldı.

Yıkıma karşı kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi partiler, kanaat önderleri ve ekolojistler bir araya geldi. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Örgütü’ndeki toplantı salonunda gerçekleştirilen buluşmada, Sur’un Yıkımına Hayır Platformu kurulmasına karar verildi.

Toplantıda “Kentsel dönüşüm” adı altında devreye konulan yıkım yerine, “Yerinden dönüşüm” ile yapıların onarılarak tekrar halkın hizmetine sunulması tartışmaları yürütüldü.

Dihaber’in aktardığı habere göre toplantıda yapılan önerilerin yanı sıra HDP ve CHP’nin yıkımın durdurulmasına karşı diplomasi yürütülmesinde eksik kalındığı yönünde eleştirilerde bulunuldu. Yıkım öncesi yapılan su kesintisi ile birlikte başlayan sağlık sorunları, yıkımın durdurulması için yürütülmesi gereken hukuki mücadele ve yıkımla birlikte başlayan hak ihlallerine dikkat çekilen toplantıda, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Tabip Odası’na yönelik eleştiriler yapıldı.

Yıkım ile birlikte kepenk kapatmak zorunda kalan Sur esnafının durumuna da dikkat çekilerek, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın harekete geçmesi yönünde tartışmalar yürütüldü.

Eylem takvimi

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu’nun  ilk etkinlik takvimi de kararlaştırıldı.

Sur halkı ile dayanışmak amacıyla bugünden itibaren her gün saat 21.00’de gürültü ve ışık söndürme eylemi gerçekleştirilecek.

Öte yandan “Ekmeğini suyunu Sur halkıyla paylaş”, “Her gün yarım saat karanlıkta kal” ve iftar saatlerinde halk ile birlikte bir araya gelme kampanyalarının startı verilecek.

Diyarbakır Barosu: Halk Sur’u terk etmek istemiyor

Diyarbakır Barosu yönetimi de yıkımın sürdüğü Sur’da halkın görüş ve düşüncelerini aldı. Halkın tarihini terk etmek istemediğini söyleyen Baro Başkanı Ahmet Özmen, halkın taleplerine kulak verilmesi için yetkililerle görüşeceklerini aktardı.