Ana SayfaBilim ve TeknolojiTürkiye dahil 74 ülkeye siber saldırı: ‘Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin’

Türkiye dahil 74 ülkeye siber saldırı: ‘Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin’

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde 74 ülkede bir ‘fidye yazılımla’ siber saldırı düzenlendiği belirtildi. BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, “Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin” uyarısında bulundu.

Siber saldırganlar tarafından dünya genelinde 74 ülkede ‘WannaCry’ isimli bir yazılımla siber saldırı düzenlendiği belirtildi.

WannaCry’ isimli yazılım, şifreleyici ve kilitletici özelliklere sahip. Yazılım, bulaştığı bilgisayardaki her türlü veriyi şifreliyor ve kullanıcıların erişimini engelliyor. Aynı zamanda bilgisayarın ve sistemin kilitlenmesine neden oluyor.

Saldırıyı düzenleyenler kullanıcılardan verilere erişmelerini sağlamak için ‘fidye’ talep ediyor.

Saldırıda 36 binden fazla bilgisayarın WannaCry zararlı yazılımından etkilendiğini belirtiyor.

Konuya ilişkin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan’dan da açıklama geldi.

Sayan, internet kullanıcılarını, “Dünyada yayılan Wcry zararlısından korunmak için Windows sistemleri ve antivirüsleri güncelleyin! Sisteminizi taratmayı ihmal etmeyin” sözleriyle uyardı.

Almanya’da siber saldırıdan en çok etkilenen kurum Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn oldu. İşletmeden cuma gecesi yapılan açıklamada, “Truva atı” adlı zararlı bir yazılımın “saldırısına uğradıklarını” ve bu nedenle de bazı sistemlerin çalışmadığı belirtildi. İngiltere’de ise saldırının Londra, Blackpool, Hertfordshire ve Derbyshire’in aralarında bulunduğu kentlerde hastaneleri etkilediği belirtildi. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi’nden yapılan açıklamada, (NHS) saldırının 16 hastaneyi etkilediği, verilerin zarar görmemesi için bilgisayarların dikkatlice kapatıldığı kaydedildi.

 

Previous post
Yeşilçam'ın kıyısında bir 'auteur': Ömer Kavur sinemasında 'sessiz çığlık'
Next post
Gülmen ve Özakça 66 gündür açlık grevinde: Gözaltına alınan 19 kişi serbest bırakıldı