Ana SayfaGüncelTürkiye’den Almanya’ya iltica tepkisi

Türkiye’den Almanya’ya iltica tepkisi

HABER MERKEZİ – Türkiye, diplomatik pasaportlu Türkiye vatandaşlarının Almanya’ya 15 Temmuz sonrası yaptığı iltica başvurularının kabul edilmesine tepki gösterdi. Dışileri Bakanlığı, yaptığı açıklamayla Almanya’ya “darbeci zihniyete müsamaha göstermiş ve kucak açmıştır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından diplomatik pasaportlu Türkiye vatandaşlarınına Almanya’nın iltica hakkı tanımasını eleştirdi.

Bakanlık açıklamasında Almanya’nın kararının esefle karşılandığı belirtilerek, şu ifadelere yer verdi:

Darbecilerin FETÖ bağlantılarını gösteren tüm kanıtlar ortadayken, Almanya’nın bu kararı, müttefiklik ruhuyla bağdaşmayan ve ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu ilişkileri zedeleyen bir adım teşkil etmektedir. Alman makamları bu kararla, demokratik ilke ve değerler ile müttefikliğin gereklerini gözardı ederek, darbeci zihniyete müsamaha göstermiş ve kucak açmıştır.

Almanya’nın, ilişkilerimizin köklü niteliğine ve güvenlik ve savunma alanındaki işbirliğimizin ruhuna aykırı olan bu kararını gözden geçirmesini ve ülkemizin, FETÖ dahil dünyanın en tehlikeli terör örgütleriyle eşzamanlı olarak yürütmekte olduğu mücadeleye gereken desteği vermesini bekliyoruz.

Almanya, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iltica talebinde bulunan Türkiye askerlerinin başvurularını inceledi ve bazı askerlerin başvurularına olumlu yanıt verilmişti.

Darbe girişimi sonrasında Mayıs ayı başına dek 414 asker, diplomat, hakim ve üst düzey devlet görevlisinin Almanya’ya iltica talebinde bulunduğu, bu sayıya aile üyelerinin de dahil olduğu belirtilmişti.

  Yeni kriz kapıda: Almanya, Türkiye askerlerinin iltica başvurusunu kabul etti