Ana SayfaÇeviriUluslararası ‘ilgi’ bitse de Ezidi Soykırımı sürüyor: Hala esir olanlar, akıbeti bilinmeyenler var

Uluslararası ‘ilgi’ bitse de Ezidi Soykırımı sürüyor: Hala esir olanlar, akıbeti bilinmeyenler var

HABER MERKEZİ – 2014’ten bu yana yaklaşık 3 bin Ezidi IŞİD tarafından kaçırıldı, 7 bin Ezidi ise öldürüldü. Üzerinden üç yıl geçtikten sonra uluslararası kamuoyunun dikkati azalsa da esaret, soykırım hala sürüyor. Ezidi Soykırımı’nda ölenlerin, kaçırılanların ‘yaklaşık olmayan’ sayıları ise eğer hiçbir yakınları kurtulmayı başaramadıysa belki hiç bilinemeyecek…


Çeviri: EZGİ GÜL


Bu hafta Post Medicine‘de yayınlanan araştırmalara göre Ezidi Soykırımı’nda, yaklaşık on bin Ezidi IŞİD tarafından kaçırıldı ya da öldürüldü. Soykırımın ‘yaklaşık olmayan’ gerçek rakamları ise belki hiç bilinemeyecek.

Independent’ın haberine göre Amerika, İngiltere, İsrail ve Irak Kürdistan Bölgesi’nden sağlıkçı ve sosyal bilimci biliminsanlarının katıldığı araştırma, IŞİD tarafından Ezidilere uygulanan “sistematik” soykırımın hala sürdüğünü, hayatını kaybedenler veya kaçırılanlar ile ilgili gerçek rakamlara ise bir sürü insanın hala esaret altında olması dolayısıyla ulaşılamadığını ortaya koyuyor.

Soykırımda 10 bin Ezidi IŞİD tarafından kaçırıldı ya da öldürüldü

Kaçırılan ya da öldürülen 10 bin Ezidi’den yaklaşık 3 bin 100’ü IŞİD tarafından vahşice katledildi, bir kısmının ise açlıktan, susuzluktan ya da Şengal Dağı’ndaki IŞİD kuşatması esnasında enfeksiyondan dolayı öldüğü tahmin ediliyor.

Araştırmacılar, 6 bin 800 Ezidi’nin kaçırıldığını ve yaklaşık iki bininin nerede ve nasıl olduklarının hala bilinmediğini söylüyor.

‘Bütün yakınları öldürülmüş ya da esaret altında olan Ezidilerin akıbeti bilinemiyor’

Araştırmanın baş editörü Doktor Valeria Cetorelli, sayıların bilinenden çok daha fazla olabileceği, soykırımdan sonra hayatta kalanların arasında da ölen veya kaybolanların olduğu konusunda uyarıyor.

Cetorelli, şunları söylüyor:

Saldırı çok ani yapıldığı için zamanında kaçmayı başaramayan birçok ailenin bütün bireyleri esir alındı. Yani aileden hiç kimsenin kaçamamış olması da mümkün. Dolayısıyla araştırmamızda yer alamamış olabilirler çünkü en az biri kurtulabilmiş olmalı ki diğerlerinin öldüğünü ya da kaçırıldığını söyleyebilsin.

300 bin Ezidi ‘güvenli alan’a geçemedi

Şengal Dağı’nın IŞİD tarafından kuşatılması esnasında on binlerce insan 50 derece sıcaklığın altında aç, susuz bir halde esir tutulurken Amerika cihatçı gruba hava saldırıları düzenledi ve İngiltere de bölgeye yardımda bulundu.

Operasyonların ardından Kürt güçleri, güvenlik koridoru oluşturarak Ezidilerin Suriye üzerinden Irak Kürdistan Bölgesi’ne geçmesini sağladı.

300 binden fazla Ezidi, operasyonlardan sonra Şengal’de kaldı ya da Suriye ve Türkiye’ye geçiş yaptı.

Şengal’de öldürülenlerin çoğu 15 yaş altında çocuklardı

Çalışma çocukların soykırımdan geri dönülemez bir şekilde etkilendiğini ortaya koyuyor.

Şengal Dağı’nda öldürülenlerin çoğunun 15 yaş altındaki çocuklar olduğu tahmin ediliyor.

Birkaç IŞİD propaganda videosunda, Ezidi erkek çocukları “asker” olarak kullanıldı, cihatçılara ait dergilerde ise kadınları ve kız çocuklarını seks kölesi olarak zorla kullanmalarını kendi ‘değerlerince’ meşrulaştırdıkları bazı yazılar yayınladı.

‘Sistematik soykırım’ hayatta kalanları da birbirinden ayırdı

Araştırmacılar kaçmayı başaramayanların hep birlikte kalamadığını, “sistematik soykırım”ın bir parçası olarak birbirlerinden özellikle ayrıldıklarını söyledi.

12 yaşın üstündeki erkek çocukları ve yetişkin erkeklerin tamamı eğer İslam’a geçmeyi kabul etmedilerse öldürüldü.

Soykırım sürüyor, gerçek ölçüleri hala bilinemiyor

Cetorelli, “Kaçırılanların 3’te biri hala kayıp ve ölüp ölmediklerini bilmemiz imkansız. Dolayısıyla bu hala devam eden bir soykırımdır, çünkü hala esaret altında olanlar, akıbetini bilmediklerimiz var” dedi.

IŞİD köyünü işgal ettiğinde 17 yaşında olan bir kadın, araştırmacılara 16 yaşındaki erkek kardeşinin öldürüldüğünü, 9 yaşındakinin ise ‘çocuk asker’ olarak alındığını, kendisini kaçırdıklarını ve seks kölesi olarak zorla çalıştırdıklarını, 9 IŞİD üyesinin cinsel saldırısına maruz bırakıldığını anlattı.

Araştırmacılara röportaj veren kadın, soykırımdan sonunda kurtulabilenlerden biri. Fakat binlerce kadın ve çocuk 3 yıl IŞİD esareti altında kalmak zorunda kaldı, bazıları kendilerini öldürdü.

IŞİD’den geri alınan Şengal kullanılamaz halde

Irak Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan 1300 yerinden edilmiş Ezidi aile ile görüşen araştırmacılar, IŞİD bölgeden gönderilmiş de olsa acının devam ettiğini söylüyor.

Şengal IŞİD’den geri alındı ancak bölgenin tamamı yakılıp yıkıldığı için insanlar uzun süre buraya geri dönemeyecek.

Kamplarda kalanlar için durum gün geçtikçe daha kötüye gidiyor.

Araştırmaların yapılmaması mevcut durumun vehametini ‘gizliyor’

Birleşmiş Milletler IŞİD’in yaptığı katliamı Haziran 2016’da soykırım olarak kabul etti ve soykırımın sürdüğünü söyledi ama resmi araştırmalardaki eksiklikler; ölenler, kaçırılanlar ve kurtulanların uluslararası dikkati çekmesine köstek oluyor.

Independent’ın kendi araştırmacılarının yaptığı çalışmada ise IŞİD’in Ezidileri kültürlerinin diğer dinlere ve mistisizme yakınlığı dolayısıyla “şeytana tapanlar” olarak nitelendirdiği dolayısıyla ‘popülasyonu dünyadan silmeye’ çalıştığı iddia edildi.

Uluslararası kamuoyunun ‘ilgisini kaybeden’ soykırım sürüyor

Cetorelli, uluslararası kamuoyunun 2014’teki ‘ilgi’sinin sürmediğini, ‘oysaki hala esaret altında olanların kurtarılması ve hayatta kalanlara yardım edilmesi gerektiğini’ söyledi.

3 yıl önce soykırım çok fazla ‘ilgi çekti’ oysa ki vahşet bugün hala devam ediyor. Uluslararası kamuoyu bu konuda dikkatini sürdürmelidir. Umuyoruz ki bu çalışma, resmi bir soykırım soruşturması başlatılması ve faillerin yakalanması için yardımcı olur.