Ana SayfaGüncel‘Zamanla yarış’a devam: ÖSYM, YGS’yi dakikayla kaçıran mağdur öğrencilere yeni hak vermedi

‘Zamanla yarış’a devam: ÖSYM, YGS’yi dakikayla kaçıran mağdur öğrencilere yeni hak vermedi

HABER MERKEZİ – ÖSYM, 9:45 mağdurlarına üniversite adaylarına yeni sınav hakkı tanımadı. Kamu Denetçiliği Kurumu’nun tavsiyesine rağmen YGSye yetişemeyen öğrencilerin yeni sınav talebini reddeden ÖSYM, yaptığı açıklamada “Yeni bir sınavın yapılması mümkün değildir” denildi.

ÖSYM, bazı adayların mağdur olmasına neden olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) ‘09.45 kuralı’yla ilgili bir açıklama yaptı.

ÖSYM Yönetim Kurulunca, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) YGS’ye yönelik tavsiye kararına ilişkin yapılan değerlendirmede mağdurlar için ‘yeni bir sınavın yapılmasının mümkün olmadığı’ ifade edildi.

Geç kaldığı için sınava alınmama bir ceza olmadığı için konunun cezalara ilişkin yargı kararlarıyla oluşmuş hukuki durum kapsamında değerlendirilmemesi daha isabetli bir yaklaşım olacaktır. Sınava geç kalanın alınmaması durumu, aday bakımından ancak bir ön şartın zamanında yerine getirilmemesinin zorunlu sonucuna maruz kalma olarak değerlendirilebilir. Bu durumda idarenin düzenleyici işlemleri nedeniyle oluşan bir mağduriyetten söz edilemez. Tüm iş ve işlemlerin zamanlı ve disiplin içinde yerine getirilmesini ilke edinen ÖSYM tarafından yapılan genel duyuruların yanı sıra tüm adaylara elektronik onay sistemi ile birebir tebliğ edilen, ‘süresi içinde sınav binasına giriş yapmayan adayların sınava alınmaması kuralı’, hizmetin gerekleri dikkate alındığında bireylerin eğitim haklarına ölçüsüz müdahale edilmesi olarak kabul edilemez.

Açıklamada ayrıca “Mağdur etmeden iki sınav sonucunun birleştirilmesi teknik olarak mümkün değil” de denildi.

“117 adayın sınav saatinden önce sınav binalarında hazır bulunmalarına rağmen sınav binasına alınmamalarından doğan mağduriyetlerine” dair tavsiye kararına işaret edilen açıklamada, bu mağduriyetin giderilmesinin ‘mümkün olmadığı’ belirtildi.

Açıklamada son olarak ’15 dakika’ kuralının devam edeceği de vurgulandı.

Ne olmuştu?

Bu yıl 2 milyon 265 öğrencinin girdiği sınavda ilk defa yapılan uygulamada, öğrencilerden saat 09.45’e kadar salona giriş yapması istenmişti.

Birçok noktada sınava dakikalarla geciktikleri için alınmayan bazı öğrencilerin okul kapısında uzun süre ağladığı görülmüştü.

Öyle ki Çanakkale’nin Biga ilçesinde 1 dakikalık gecikme nedeniyle sınava alınmayan 18 yaşındaki B.K. isimli öğrencinin bu nedenle intihar ettiği açıklanmıştı.

Uygulama yeterli bilgilendirme yapılmadığı öne sürülerek tepki çekmişti.