Ana SayfaGüncel11 kişinin infazına ilişkin Kulp Davası’nda mahkeme başkanı: ‘Benim için dolandırıcılıkla bu dosya aynı’

11 kişinin infazına ilişkin Kulp Davası’nda mahkeme başkanı: ‘Benim için dolandırıcılıkla bu dosya aynı’

HABER MERKEZİ – Yavuz Ertürk-Kulp Davası olarak bilinen, 11 kişinin zorla kaybedilmesine ilişkin davanın 16. Duruşmasında Mahkeme Başkanı “Benim için dolandırıcılık dosyasıyla bu dosya arasında fark yok, hepsine aynı yaklaşıyorum” dedi.

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 1993 yılında 11 sivilin zorla kaybedilmesi hakkında açılan davanın 16. Duruşması Ankara 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davanın 16. duruşması, 1 saat 45 dakikalık gecikmeyle başladı.

Dava kapsamında 11 kişinin zorla kaybedilmesi ile ilgili sanık olarak yargılanan dönemin Bolu Dağ Komando Tugayı Komutanı Yavuz Ertürk duruşmaya korumalarıyla geldi.

Mahkeme başkanı: Benim için dolandırıcılık dosyasıyla bu dosya aynı

Davayı izleyen İnsan Hakları Ortak Platformu’nda (İHOP) Dicle Çakmak’ın aktardığına göre müşteki avukatı ve mahkeme başkanı arasında taleplerin ve genel bir değerlendirmenin alınması konusunda kısa süreli bir gerginlik çıktı.

Mahkeme başkanının davaya dair sözleri ise dikkat çekti.

Kulp Davası’nın mahkeme başkanı, “Benim için dolandırıcılık dosyasıyla bu dosya arasında fark yok. Hepsine aynı yaklaşıyorum” dedi.

Talepler sıralandı, dava 12 Ekim’e ertelendi

İHD Diyarbakır Şubesi adına davayı takip eden müşteki avukatı Muhterem Süren, tanık ifadelerini hatırlatarak, maktüllerin helikopterle olay yerinden uzaklaştırıldığını ifade ettiğini söyledi ve bu nedenle ilgili kurumlardan helikopter ve pilot kayıtlarının alınmasını talep etti.

Maktüllerden birinin görüntüsünün bulunduğu iddia edilen TRT haber bültenlerinin ham hali istendi.  Ancak bu talep reddedildi.

Bir sonraki duruşma 12 Ekim’e ertelendi.

Kulp’ta ne olmuştu?

8 Ekim-25 Ekim 1993 tarihleri arasında Diyarbakır’ın Kulp ilçesi ve Muş kırsalında düzenlenen askeri operasyon kapsamında 9 Ekim’de alıkonulan 11 kişiden bir daha haber alınamadı.

11 kişinin zorla kaybedilmesinden sorumlu olarak Bolu 2. Komando Tugayı Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk “birden fazla kişiyi aynı sebeple öldürmek, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik, cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturmak” suçlarından yargılanıyor.

Kaybedilenlerin isimleri şöyle: Mehmet Salih Akdeniz, Celil Aydoğdu, Behçet Tutuş, Mehmet Şerif Avar, Hasan Avar, Bahri Şimşek, Mehmet Şah Atala, Turan Demir, Abdo Yamuk, Nusreddin Yerlikaya, Ümit Taş (16 yaşında).

5 Kasım 2004’te zorla kaybedilen 11 kişiye ait toplu mezar bulunmuştu.


Kulp Davası’nın geniş özeti ve dava iddianamesi için Hafıza Merkezi’ne bakabilirsiniz.



Önceki Haber
Gazeteci Cemil Uğur'a 1 yıl 3 ay hapis cezası
Sonraki Haber
'Sevginin ve İyiliğin Günü' ilan edildi: Orlando katliamının yıldönümünde anma