Ana SayfaDünyaABD: Esad’ın Suriye’de kimyasal saldırı planladığını düşünüyoruz, bedelini ağır öder

ABD: Esad’ın Suriye’de kimyasal saldırı planladığını düşünüyoruz, bedelini ağır öder

HABER MERKEZİ – ABD, “Suriye Başkanı Beşar Esad’ın kimyasal saldırı planladığından şüphelenildiğini” açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Eğer böyle bir şey yaparlarsa Esad bedelini ağır öder” ifadesi kullandı. Rusya, ABD’nin açıklamasına ilişkin olarak, “Suriye’nin meşru hükümetine yönelik tehditler kabul edilemez” dedi. Suriye’den gelen açıklamada da ABD’nin iddiası yalanlandı.

Beyaz Saray’dan Pazartesi günü yapılan açıklamada, Suriye Başkanı Beşar Esad ve askeri güçlerinin kimyasal bir saldırı hazırlığında olduğundan şüphelenildiği, saldırıyı gerçekleştirmeleri durumunda ‘çok ağır bedel ödeyecekleri’ kaydedildi.

Açıklamada Suriye’de şu andaki durumun ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’deki hava üslerine füze atmasıyla sonuçlanan ve onlarca kişinin ölümüne sebebiyet veren 4 Nisan’daki saldırıyla benzerlik taşıdığı iddia edildi.

‘Başka bir olası kimyasal saldırının hazırlıklarını saptadık’

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, “Amerika Birleşik Devletleri, Esad rejimi tarafından gerçekleştirilecek ve masum çocuklar da dahil onlarca sivilin öldürülmesine sebebiyet verebilecek başka bir olası kimyasal saldırının hazırlıklarını saptamıştır. Eğer Esad ve askeri güçleri kimyasal bir saldırıyla başka bir toplu katliam yapmaya çalışırlarsa bedelini ağır öderler” dedi.

Yetkililer, Amerika’nın olası saldırılarla ilgili sahip olduğu iddia edilen istihbaratları paylaşmadı.

Rusya: Tehditler kabul edilemez

ABD’nin Esad rejimine ilişkin olarak yaptığı açıklamalara Rusya’dan tepki geldi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Beyaz Saray’ın ‘öngörüsü’nü neye dayandırdığını bilmediklerini söyledi.

Peskov, “Fakat açıklamadaki ‘başka bir saldırı’ biçimindeki kelime seçimi konusunda aynı fikirde değiliz. Ayrıca Suriye’nin meşru liderliğine yönelik benzer tehditleri kabul edilemez görüyoruz” dedi ve 4 Nisan’da düzenlenen kimyasal saldırıdan Suriye hükümetinin sorumlu tutulamayacağını çünkü bu olayla ilgili bir soruşturma yürütülmediğini belirtti.

Suriye: Hiçbir zaman kimyasal saldırı düzenlemedik

Suriye hükümetinden de Beyaz Saray’ın, rejimin kimyasal bir saldırı hazırlığında olduğu yönündeki iddiasını reddetti.

Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, AP’ye verdiği demecinde, Suriye hükümetinin hiçbir zaman kimyasal saldırı düzenlemediğini ve gelecekte de asla düzenlemeyeceğini söyledi.

Haydar, Beyaz Saray’ın Suriye rejiminin kimyasal saldırı hazırlığında olduğu yönündeki açıklamasının ise Birleşmiş Milletler’de Suriye’ye karşı başlatılacak diplomatik savaşın bir göstergesi olabileceğini belirtti.

Ne olmuştu?

Nisan ayında ABD Esad hükümetinin 87 kişiyi zehirli bir gaz saldırısı ile öldürdüğünü iddia etmişti.

Ardından ABD Başkanı Trump, Suriye’nin Shayrat hava sahasına füzelerle saldırı düzenlemişti.

Esat, yaptığı açıklamada ‘Nisan saldırıları Trump’ın Suriye’ye yaptığı füze saldırılarını meşrulaştırmak için uydurulmuştur, kimyasal saldırıyı biz gerçekleştirmedik’ demişti.

Trump’ın yaptığı füze saldırısı, ABD’nin Suriye’nin 6 yıldır süren iç savaşı boyunca düzenlediği en büyük saldırıydı ve ülkenin Suriye’nin müttefikleri İran ve Rusya’yla olan ilişkilerini de riske attı.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gökkuşağı bayrağının yaratıcısı Gilbert Baker'la söyleşi
Sonraki Haber
Ayşe Kulin: Kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?