Ana SayfaGüncelABD: Hakkında tutuklama kararı çıkarılan korumalar Türkiye’den istenebilir

ABD: Hakkında tutuklama kararı çıkarılan korumalar Türkiye’den istenebilir

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın protestoculara saldıran korumaları hakkında çıkarılan tutuklama kararının yankıları sürerken ABD’den bir açıklama daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçilip korumaların talep edilebileceğini açıkladı.

ABD’de protestoculara saldıran AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumalarına yönelik soruşturma kapsamında 12 koruma hakkında tutuklama kararı alındığının duyurulmasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan konuyla ilgili bir açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı basın toplantısında “Türk korumalara verilen tutuklama kararı açık bir mesajdır” dedi.

Sözcü Nauert, bu mesajın ‘ABD olarak şiddete ve ayrıştırmaya herhangi bir tolerans gösterilmeyeceğinin açık bir ifadesi’ olduğunu söyledi.

ABD içerisinde gerekli işlemlerin yapılacağını vurgulayan Nauert, gerek duyulduğu takdirde Türkiye ile iletişime geçip korumaların talep edileceğini de belirtti.

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Olayın yankıları uzun süre devam ederken ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan bir tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Saldırı esnasında yerdeki bazı protestoculara tekme attıkları görüntülenen ABD’de ikamet eden Eyüp Yıldırım ve Sinan Narin isimli saldırganlar tutuklanırken, Erdoğan’ın korumalarından 12’si hakkında da tutuklama kararı çıkarılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise tutuklama kararlarını eleştirmiş, protestocular için “40-50 metre mesafede şahsıma karşı orada gösteri yapıyorlar” demişti:

Amerikan polisi hiçbir şey yapmıyor, dokunmuyor. Acaba benzer bir şey Türkiye’de yapılmış olsa tavır ne olur, düşünebiliyor musunuz? Hiçbir şey yapmadıkları gibi onlara karşı müdahalede bulunan oradaki bizim soydaşlarımız, vatandaşlarımızdan iki tanesini içeri almışlar dün. Böyle şey olabilir mi?

Benim korumalarımdan 12 tanesi için tutuklama kararı çıkarmışlar. Bu nasıl bir yasadır, bu nasıl bir hukuktur? Bu korumalar, beni korumayacaksa niçin bunları ben yanımda Amerika’ya götürüyorum? Amerika’nın Hans’ı ile George’u ile mi kendimi koruyacağım.

Previous post
'İnanç Özkeskin'in öldürüldüğü evde herhangi bir çatışmaya ilişkin kanıt yok'
Next post
İtirazlar sonuç verdi: Zeytinliklerin ardından meralar da kurtuldu