Ana SayfaDünyaABD ‘Kanıt sunmayacağız’ dedi, Rusya uyardı: ‘Saldırılara orantılı karşılık veririz’

ABD ‘Kanıt sunmayacağız’ dedi, Rusya uyardı: ‘Saldırılara orantılı karşılık veririz’

HABER MERKEZİ – Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin ‘Suriye ordusunun kimyasal silah kullanacağına’ yönelik iddiasına yanıt verdi, ABD’nin Suriye ordusuna yönelik muhtemel saldırılarına Rusya’nın ‘orantılı ve saygın şekilde yanıt vereceğini’ açıkladı. ABD’den ise “Suriye’nin kimyasal saldırı hazırlıkları hakkında kanıt sunmayacağız” açıklaması geldi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Alman mevkidaşı Sigmar Gabriel ile Berlin’deki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, ABD’nin ‘Suriye ordusunun kimyasal saldırı düzenleyeceğine’ yönelik iddialara dair konuştu.

Lavrov, konuyla ilgili açıklamasında ABD’nin Suriye ordusuna yönelik muhtemel saldırılarına Rusya’nın ‘orantılı ve saygın şekilde yanıt vereceğini’ söyledi.

Sputnik’teki habere göre Lavrov, şöyle konuştu:

ABD’nin bu sefer, terörle mücadele eden Suriye hükümet ordusuna yönelik yeni saldırıları kışkırtmak ve bahane yaratmak için bazı gizli ve kimseye gösterilmemesi gereken istihbaratlar temelinde spekülasyon yapmak yerine gerçekten kimyasal silahın yayılmasını önleme rejimini koruma ihtiyacına dayanmasını umuyorum.

ABD: Kanıt sunmayacağız

Kimyasal iddiasında bulunan ABD’den ise “kanıt sunmayacağız” açıklaması geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suriye hükümetinin yeni bir kimyasal saldırı hazırlığında olduğuna dair bir kanıt sunmayacaklarını söyledi.

Ellerindeki bilginin istihbarat verilerine dayandığını belirten Nauert, bu nedenle ABD’nin bu konuda kanıt sunmadığını ifade etti.

Gelecekte de bu konuda kanıt sunmayacağız. Zira bu hususa, bir istihbarat konusu olarak bakılıyor. Bazen detaylarına hakim olmadığınız konular olabiliyor. Ancak hiç şüphe yok ki, bu konu ABD’nin en üst düzeyde ilgisini çekti.

Suriye hükümetinin saldırı hazırlamadığı yönündeki açıklamalarına da inanmayacağız. Suriye yönetiminin daha önce kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığını biliyoruz ve bu durum bizim için ciddi endişe yaratıyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Esad yönetiminin yeni bir kimyasal saldırı düzenlemek için yaptığı hazırlıkları izlediklerini öne sürmüştü.

Rusya, ABD’nin bu açıklamasına sert tepki gösterirken, “iddiaların ve tehditlerin kabul edilemez olduğunu” vurgulamıştı.