Ana SayfaGüncelABD’nin aradığı korumalar listede yok: Erdoğan Almanya’ya 60’ı polis 250 kişiyle gidiyor

ABD’nin aradığı korumalar listede yok: Erdoğan Almanya’ya 60’ı polis 250 kişiyle gidiyor

HABER MERKEZİ – AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’daki G20 Zirvesi’ne 60’ı polis 250 kişilik heyetle katılacağı belirtiliyor. Bu rakam, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’unkinin yaklaşık üç katından fazla.

Türkiye’nin, G20 zirvesi için Hamburg’a gitmeye hazırlanan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik edecek yaklaşık 250 kişilik bir heyet listesini Alman makamlarına ilettiği ortaya çıktı.

ABD’nin aradığı polisler ‘güncellenerek’ listeden çıkarıldı

DW Türkçe’nin Türk ve Alman diplomatik kaynaklarından edindiği bilgiye göre, yaklaşık 250 kişilik heyette 5 bakan ve 60’ı aşkın polis yer alıyor.

Ankara’nın geçtiğimiz haftalarda gönderdiği listeyi bir kez güncellediğini söyleyen diplomatik kaynaklar, ilk listede ABD’de haklarında yakalama kararı olan bazı polislerin yer aldığına dikkat çekiyor.

Aynı kaynaklar, Türkiye’nin kendi inisiyatifiyle güncelleyerek gönderdiği ikinci listede bu isimlerin yer almadığını aktarıyor.

  Almanya’dan Erdoğan’ın korumalarına veto: ‘Gelmemeleri gerektiği bildirildi'

Öte yandan DW Türkçe’nin haberinde, Berlin diplomasi kulislerinde Türkiye’nin ilettiği “dev heyet listesinin” şaşkınlık yarattığının gizlenmediği belirtiliyor.

Macron’un heyetinin üç katı

Zirveye katılacak Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un heyetinin yaklaşık 70 kişilik olduğu, Türk heyetinin bunun neredeyse üç katından fazla olduğuna dikkat çeken Alman kaynaklar, Türkiye’nin G20 için neden bu denli büyük bir heyet öngördüğünün soru işaretlerine yol açtığına dikkat çekiyor.

Ayrıca DW Türkçe’nin aktardığına göre Alman siyasi kulislerinde hızla yayılan “Dev Türk heyeti”,  “Erdoğan’ın Suudi Krallar gibi seyahat ettiği” ve G20’ye katılımın Türkiye açısından “maliyetli olacağı” yorumlarına da yol açmış durumda.

Salon yok

Öte yandan başta Köln’deki Arena salonunun yöneticileri olmak üzere birçok gösteri merkezi “Erdoğan’a ayıracak yerimiz yok” diyerek Ankara’ın salon taleplerini reddetmişti.

Bunun üzerine Erdoğan’ın Almanya’da etkinlik düzenlemek için resmi başvuruda bulunduğu açıklanmıştı.

Açıklamayı yapan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Erdoğan’ın Almanya’da miting yapmasının uygun olmayacağını vurgulamıştı