Ana SayfaGüncel‘Adalet Yürüyüşü’nü destekleyen HDP, yürüyüşe katılım kararını yarın netleştirecek

‘Adalet Yürüyüşü’nü destekleyen HDP, yürüyüşe katılım kararını yarın netleştirecek

HABER MERKEZİ – HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ne HDP’nin katılıp katılmayacağına ilişkin kararın yarınki MYK sonrası verileceğini açıkladı. Yıldırım, “Bu yürüyüşü destekliyoruz ve bu yürüyüşe belli bir yerden sonra katılmayı tartışıyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında 113 gündür açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

“HDP, ‘Adalet Yürüyüşü’ne Kandıra’da karşılayıp İstanbul’a kadar CHP ile birlikte yürüyecek mi?” sorusuna yanıt veren HDP’li Yıldırım, “Bu yürüyüşü destekliyoruz ve bu yürüyüşe belli bir yerden sonra katılmayı tartışıyoruz. Kararımız yarın MYK’dan sonra netleşecek” dedi.

Yıldırım’ın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

Partimizin herhangi bir yetkili kurulundan sözünü ettiğiniz açıklama yapılmadı. Evet biz bu yürüyüşü destekliyoruz ve bu yürüyüşe belli bir yerden sonra katılmayı tartışıyoruz. Kararımız yarın MYK’dan sonra netleşecek. Ortaklaşma temelinde katılım doğru olacaktır görüşündeyiz. Biz belirleyelim, Kılıçdaroğlu belirlesin noktasından ziyade en doğru yerde, en doğru zamanda, güç katarak katılıp sonuç alıcı yere varmak istiyoruz. Düşünsel olarak dışında olmadık hiçbir zaman.

Partiyi temsil edecek kişiler üzerinden katılım sağlanır. HDP kurumsal bir yapıdır. Meclis’teki üçüncü büyük gruba sahip bir siyasi partidir. Katılımımız da HDP’yi temsil gücüne sahip kişiler üzerinden olacaktır. Birkaç kişi değil daha geniş katılım mümkün olabilir.

‘Yollar teröristler için yapılmadı’ diyen bakana cevap

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin ‘Adalet Yürüyüşü’nü hedef alan açıklamalarına da değinen Yıldırım, şunları ifade etti:

‘Yollar teröristler için yapılmadı’ diyen bakana bir çift sözüm var. Sanırsınız siz o yolları kendi paranızla yaptınız. Sanırsınız o yolun tapusu sizde. O yol, 80 milyon insanın alın teri ve parasıyla yapılıyor. Önce kendinize gelin, söylediğinizin nereye tekabül ettiğine bakın. Yol sizin partinizin malı değil. Ailenizin malı değil. Yol, 80 milyonun yoludur. Sanki kendi ailesinin çitlerle çevrilmiş tarlasına, yoluna girilmiş. Sizin malınız, mülkünüz mü ihlal edildi? Orada yürüyen, sizden izin mi alacak? Demokratik halklarını kullananların bu kadar kolay itham edilmesi nerede yazıyor? Bu ülkeyi babasının çiftliği gibi kullandıklarının göstergesi bu ifadeler. Bu kadar mı akıldan, ahlaktan, vicdandan koptunuz? Bu kadar mı akıl süzgecinden geçmeden konuşuyorsunuz?

‘Gülmen ve Özakça şahsında bir ahlak sınavından geçiyoruz’

HDP Grup Başkanvekili Yıldırım, OHAL kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemine ilişkin de konuştu.

‘Eğitimciler şahsında bir ahlak sınavından geçiyoruz’ diyen Yıldırım, şunları söyledi:

Her birimiz bir ahlak sınavından, bir vicdan sınavından geçtiğimiz günleri yaşıyoruz. Nuriye ve Semih şahsında bir ahlak sınavından geçiyoruz. Bu ahlak sınavından alnı ak, başı dik çıkan olmayacak. 113 gündür bu işe çözüm bulamamış bu ülkenin siyasetçisi olarak onların şahsında utancımı dile getirilmek isterim. Müsebbibi biz değiliz elbette ama bu utancı yaşıyoruz.