Ana SayfaÇeviriAfganistan’da ‘barış ve ruh sağlığı’ için renkli adım: 2.000 ‘gökkuşağı evi’

Afganistan’da ‘barış ve ruh sağlığı’ için renkli adım: 2.000 ‘gökkuşağı evi’

HABER MERKEZİ – Afganistan’ın başkenti Kabil’de kent yönetimi, ‘bölgeye hayat vermek ve sakinlerin ruh sağlığını iyileştirmek için’ hepsi açık kahverengi olan kerpiç evleri rengarenk boyuyor. Geçtiğimiz yıllarda çatışma ortamının etkisiyle kasvetli bir havaya bürünen Kabil’de halk için kültürel hayatın çok önemli bir parçası olduğu söylenen renkler, geliştirilen projeyle yaklaşık 2 bin evi canlandırıyor. 


Çeviri: EZGİ GÜL


Afganistan’ın başkenti Kabil’de binlerce açık kahverengi kerpiç ev, kenti çevreleyen dağların eteklerini kaplıyor.

Afganistanlıların renge olan düşkünlüğünü neredeyse bu evlerin hepsinde bulunan küçük renkli eşyalardan, kapılardan, bahçedeki saksılardan gözlemlemek mümkün.

Bugünlerde Kabil kent yönetimi, bu estetiği alıp bir adım ileriye taşıyor ve kentin batı yamaçlarındaki neredeyse 2 bin civarındaki evi rengarenk boyayacakları bir proje gerçekleştiriyor.

Projenin amacı ise ‘kenti canlandırmak ve kent sakinlerinin ruh sağlığını iyileştirmek’

“İnsanların ‘feminen addedilen’ renkleri seçmesi beni mutlu ediyor”

Birbirine benzeyen aynı renkli evler, eğlenceli pembelere, açık maviye, beyaza ve gökkuşağının neredeyse tüm farklı renklerine boyanarak başkentin havasını değiştiriyor.

Kabilli psikolog Rohullah Amin, ‘İnsanların beyazı ve pembeyi, genelde feminenlikle eşleştirilen renkleri seçmesi beni mutlu ediyor’ diyor.

Proje sadece evleri renklendirmeyi değil, aynı zamanda elektrik ve su dağıtımını kolaylaştırmayı ve yamaca kurulmuş kentin yollarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

‘Canlı renkler insanların çevrelerine, başka insanlara olan tavrını olumlu etkiliyor’

Amin, projenin potansiyelinin çok büyük olduğunu söylüyor:

Yıllarca Kabil depresyonun ve trajedinin altında gömülü olarak yaşadı. Bunun bir sonucu olan kerpiç evlerin rengi de trajediyi temsil ediyordu. Yazılı olmayan kurallar vardı Kabil’in çalkantılı geçmişi dolayısıyla. Kadınlar siyah, erkekler gri giyiyordu.

Amin kente uzun yıllar hakim olan kasvetli havanın bu projeyle biraz olsun dağılacağı görüşünde:

İnsanlar trajedi kokan kerpiç evlerde yaşadıkça, bu sahip olduklarına ve birbirlerine olan tavırlarını dahi etkiliyordu. Şimdi bu canlı renklerin insanların ruh halini olumlu etkilediğini söylemek abartılı olmaz. Tabii ki yine kıtlık ve çatışma ortamının izleri var fakat bu huzurlu ortam insanların bunlara verdiği tepkileri dahi etkiliyor. Kabil gibi çok güvenlikli olmayan bir yerde, sakinlerin çevrelerini nasıl algıladığı çok önemli.

Proje kapsamında şu ana kadar birkaç yüz ev canlı renklere boyandı.

İkinci proje yolda

Kabil Belediyesi sözcüsü Jalil Sultani, ‘projenin çok iyi gittiğini, 4.000 evi kapsayan ikinci bir projeyi hayata geçireceklerini ve bir yıl içerisinde bütün evleri boyayacaklarını’ söylüyor.

Sultani, projenin amacını şu şekilde ifade ediyor:

Geçtiğimiz yıllarda kentin sakinleri çok acı çekti. Biz barışı canlandırmak, insanların ruh sağlığını iyiye götürmek istiyoruz. Amacımız Kabil’in fotoğraflarının Instagram’da paylaşılması değil. Biz sadece bölge halkını düşünüyoruz.

Afganistanlılar ‘çatışmayı anımsattığı gerekçesiyle’ kırmızı, turuncu ve sarıyı tercih etmiyor 

Evleri boyanan Afganistanlılar, genellikle pembe ve beyaz gibi renkleri kendileri seçerken sarı, turuncu, kırmızı gibi renkler teklif edilmesine rağmen onlara ‘çatışma alanlarını’ hatırlattıkları gerekçesiyle kullanmak istemedi.

Ne oldu?

2001’de Taliban’ın yenilmesinden sonra halk kırsal kesimden Kabil’e göçtü.

Çoğunluğu izin dahi alınmadan yapılan evlerle kentin yamaçlarına gelişigüzel yerleşildi, zor koşullarda evlerin arasına yol dahi yapılamadı.

Bugün yürütülen projedeki renkler, kent yetkilileri tarafından barışı temsil etmesi için, aynı zamanda ‘ruh sağlığını iyileştirmesi’ için seçildi.

Bugün Kabil, yaşanan trajedilere rağmen daha aydınlık görünüyor.


Kaynak: The Independent