Ana SayfaGüncel‘Aleviler IŞİD ile mi tehdit ediliyor?’

‘Aleviler IŞİD ile mi tehdit ediliyor?’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mahmut Toğrul, Ankara’da öldürülen 2 IŞİD’linin üzerinden çıkan Alevi kurumlarının krokisinin ardından Ankara Valisinin Alevi kurum temsilcileriyle yapmış olduğu güvenlik toplantısını Meclis’in gündemine taşıdı. Alevi kurumlarının güvenliğini sağlama yönünde alınmış herhangi bir tedbir olup olmadığını İçişleri Bakanı Soylu’ya soran Toğrul, “Aleviler IŞİD ile mi tehdit ediliyor?” sorusuna da yanıt istedi.

Ankara’da öldürülen iki IŞİD üyesinin evlerinde bulanan krokilerde Dikmen’de bulanan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın (HBVAKV) olduğu iddia edilmiş, ardından Ankara Valisi Ercan Topaca’nın bu konuyla ilgili olarak Alevi kurumlarıyla görüşme yaptığı öğrenilmişti.

Bu toplantıda bir dizi tedbir kararı alınırken, Alevi kurumlarına da “Tedbirinizi alın” denilmişti.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, valiliğin bu görüşmede ‘somut öneriler’ sunduğunu söylemiş ve kendilerine, “güvenlik personeli alın, biz sertifika verelim. Belediyelerden isteyin. Biz bununla ilgili belediyelerle görüşelim, yazı yazalım, x-ray cihazı temin edelim” şeklinde önerilerde bulunulduğunu aktarmıştı.

Konu Meclis gündeminde

Alevilere yönelik IŞİD tehdidi ve valiliğin Alevi kurumlarıyla yaptığı bu görüşme Meclis’in de gündemine taşındı.

Konuyu bir soru önergesiyle Meclis’e taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Bu sefer olaya Vali’nin bu şekilde kurum temsilcileri ve devlet yetkilileri ile uzun süren bir toplantı alması, durumun ciddiyetini göstermektedir” dedi.

“Aleviler IŞİD ile mi tehdit ediliyor?”

Ayrıca HDP’li vekil, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

  • Ankara Valiliğinin almış olduğu istihbarat çerçevesinde Alevi kurumlarının güvenliğini sağlama yönünde almış olduğu tedbirler veya etkin bir soruşturma var mıdır?
  • Türkiye’nin diğer illerindeki Alevi kurumlarına ve Cemevlerine yönelik IŞİD’ın saldırılarının olabileceği istihbarat bilgileri var mıdır? Var ise bunlar hangi iller ve kurumlardır?
  • Türkiye geneli bu tarz saldırılar olabileceği bilgileri daha önce de kamuoyuna yansımıştı, bu konuda Alevi kurumlarının bir bütünen güvenliğini sağlama gerekli önlemlerin alınması noktasında bakanlığınızın etkin bir çalışması var mıdır?
  • Ankara Valiliği tarafından kurulması planlanan, Ankara’daki Alevi kurumlarının güvenliği meselesini masaya yatıracak olan kurul kurulmuş mudur? Kurulmuş ise bu kurul kaç kişiden oluşmaktadır ve içerisinde kimler yer almaktadır?
  • Türkiye genelinde olan Alevi kurumları ve Cemevleri de, Ankara’daki duruma benzer bir şekilde saldırı tehditti altında ise Ankara’da kurulan kurula benzer kurulların Türkiye’nin diğer illerinde de kurulması için bakanlığınız nasıl bir çalışma yürütecektir? Yurttaşların ve kurumların güvenliğini sağlamak devletin asli bir göreviyken böyle bir kurulun kurulmasının amacı nedir?
  • Türkiye’de bir çok kurumun ve farklı inançların mekanlarına yönelik saldırı planları önceden engellenebilmekte iken Alevilerin kurumlarına yönelik saldırılar neden önceden engellenememektedir. Diğer kurumların güvenliği sağlanabiliyorken Cemevleri ve Alevi kurumlarında yapılan etkinliklerin güvenliği de sağlanamaz mı?
  • İktidarınızın, IŞİD’i Irak ve Suriye’de Kürt halkına karşı kollayıp kullandığı, sınır bölgelerini bu çağdışı güçlere teslim ettiği konusu sürekli gündeme gelmekte iken şimdi de türlü oyunlarınızı gizlemek ve Alevileri demokratik muhalefetten korkutarak ayırmak için IŞİD ile mi tehdit etmeyi düşünmektesiniz?
Previous post
Uzun saatler ve güvencesiz çalışan tarım işçileri Meclis gündeminde
Next post
11 gündür açlık grevindeki Esra Özakça: Direnişe devam edeceğiz