Ana SayfaGüncelAlman avukatlardan AİHM’e Türkiye eleştirisi: ‘İç hukuk yolları’ gibi formalitelerin arkasına saklanılıyor

Alman avukatlardan AİHM’e Türkiye eleştirisi: ‘İç hukuk yolları’ gibi formalitelerin arkasına saklanılıyor

HABER MERKEZİ – Alman Avukatlar Derneği AİHM’nin Türkiye’den yapılan başvuruları ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesiyle reddetmesini eleştirdi. Yapılan açıklamada AİHM’in ‘iç hukuk yolları’ gibi resmi formalitelerin arkasına saklanmaması gerektiği belirtildi.

Alman Avukatlar Derneği (DAV) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’den yapılan başvuruları ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesiyle reddetmesini eleştirdi.

Avukatlar, Türkiye’den yapılan başvuruların kabul edilmesi için gerekli olan hukuki şartların esnetilmesini istedi.

DW Türkçe’nin haberine göre DAV Başkanı Ulrich Schellenberg Ankara’da yaptığı açıklamada, Türkiye’den yapılan başvuruların sürekli olarak ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesiyle reddedilmesinin yanlış bir mesaj olduğunu vurguladı.

Türkiye’de ‘işler bir hukuk devletinden söz edilemeyeceğini’ belirten Schellenberg, “Hukuk devleti ilkeleri açısından Türkiye Avrupa’daki diğer ülkelerle kıyaslanamaz” dedi.

DAV Başkanı sözlerini, “Bir ülkede kısa bir zaman içerisinde yargıç ve savcıların üçte biri tutuklanır ve özgür avukatlık baskılar nedeniyle var olamazsa, hukuki yolların tüketilmesi şartına bambaşka bir açıdan bakmak gerekir” şeklinde sürdürdü.

Schellenberg, AİHM’nin ‘iç hukuk yolları’ gibi resmi formalitelerin arkasına saklanmaması gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

AİHM son olarak geçen hafta 672 sayılı KHK ile görevinden uzaklaştırılan öğretmenin açtığı davayı ‘iç hukuk yollarının tüketilmediği’ gerekçesiyle reddederek OHAL Komisyonu’nu adres göstermişti.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, AİHM’in emsal niteliği taşıyan kararına “AİHM’in ihraçlarla ilgili verdiği karar utanç verici. Komisyonun yetersizliğine ilişkin iddiaların hiç birine bile cevap vermemiş” sözleriyle tepki göstermişti.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır ise “Evet, AİHM de ihraç edilenleri komisyonun yıllar sürebilecek ‘insafına’ terk etti” demişti.