Ana SayfaDünyaAlmanya Dışişleri Bakanı’ndan Körfez krizi açıklaması: İhtilaf savaşa dönüşebilir

Almanya Dışişleri Bakanı’ndan Körfez krizi açıklaması: İhtilaf savaşa dönüşebilir

HABER MERKEZİ – Körfez krizini değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel, yaşanan anlaşmazlıkların savaşa dönüşebileceğinden endişe ettiğini dile getirdi. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın da açıklamalarına değinen Gabriel, “Sorunun çözümünde yardımcı olacak nitelikte” değerlendirmesinde bulundu.

İlk olarak Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkilerini kesmesi ile başlayan ve birçok ülkenin de katıldığı krizi değerlendiren Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, “Bu anlaşmazlığın savaşa sürüklenme tehlikesi var, kardeş toplumların ve komşularının tutumu dramatik” dedi.

Körfez’de yaşanan krizi “komşu ülkelerin ilişkilerindeki dramatik durum” olarak nitelendiren Gabriel, krize ilişkin Suudi Arabistan, Katar, Türkiye, İran ve Kuveyt dışişleri bakanları ile yoğun görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmeleri değerlendiren Gabriel, “Bu görüşmeler neticesinde durumun çok ciddi olduğunu biliyorum ama bunu aşma şansımız da var” dedi.

‘Tillerson’ın çabaları övgüye değer’

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın taraflara ‘sağduyu’ çağrısı yaptığı açıklamasını da değerlendiren Gabriel, açıklamaların ‘akıllıca ve övgüye değer’ olduğunu dile getirdi.

Tillerson’ın açıklamalarının, “Sorunun çözümünde yardımcı olacak nitelikte” olduğunu belirten Gabriel, gerilimin yumuşatılması için hala bir şans bulunduğuna dikkat çekti.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmişti.

Bu dört ülkenin ardından Yemen, Libya, Maldivler, Mauritius, Moritanya, Komorlar , Ürdün, Senegal ve Nijer’in de ilişkilerini kestiğini açıklamasıyla ülke sayısı 13’e yükselmişti.

  Sayı 13’e çıktı: Katar’la ilişkisini kesen ülkelere Nijer de eklendi

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Körfez’deki krize ilişkin kısa bir basın açıklaması yaparak taraflara ‘sağduyu’ çağrısında bulunmuştu.

Tansiyonun yükselmesini istemediğini kaydeden Tillerson, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’e seslenerek Katar’a uygulamaya başladıkları ‘tecrit politikaları’nı yumuşatmalarını istemişti.

Tillerson, Katar’a yönelik politikanın IŞİD’le mücadeleyi olumsuz etkilediğini ve insani açıdan istenmeyen sonuçlar doğurduğunu ifade etmiş ve son gelişmenin bölgedeki ekonomik faaliyetlere de olumsuz etkisi olduğunun altını çizmişti.

  ABD'den Körfez krizindeki taraflara tansiyonu düşürme çağrısı