Ana SayfaGüncelAskeri heyetin ardından iki de bakan Katar’a gidiyor: ‘Bu aile içi bir tartışma, biz de ailedeniz’

Askeri heyetin ardından iki de bakan Katar’a gidiyor: ‘Bu aile içi bir tartışma, biz de ailedeniz’

HABER MERKEZİ – Katar tezkeresinin ardından dün 3 kişilik bir askeri heyetin Katar’a gittiğinin açıklanmasının ardından bugün de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Katar’a gideceği açıklandı. Bakan Zeybekci konuyla ilgili açıklamasında Türkiye’nin Katar’a desteğini ise “Bunu aile içi bir tartışma olarak görüyoruz, bu aileye kendimizi de koyuyoruz” sözleriyle gerekçelendirdi.

Körfez’deki kriz sürerken hükümetin Türkiye’nin Katar’da bulunan Türk üssüne asker gönderilmesine izin veren kanun tasarısını TBMM’de onaylayarak kabul etmesinin ardından dün, 3 kişilik bir askeri heyetin Katar’a gittiği açıklanmıştı.

Bugün de iki bakanın Katar’a gideceği açıklandı. Açıklama, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi.

Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün Katar’a bir ziyaret gerçekleştireceklerini ifade ederek “Bu geceyi orada kabuller ve çalışma programı ile geçireceğiz. En kısa sürede döneceğiz.” diye konuştu.

AA’nın haberine göre Zeybekci, Türkiye’nin Katar’a desteğini ise şu sözlerle gerekçelendirdi:

Millet olarak şöyle bir özelliğimiz var, bu tarihimizde binlerce yıldır gösterdiğimiz bir özelliğimiz. Haksıza haklıya bakmadan önce bazı alanlardaki zayıfa doğrudan sahip çıkarız, sonra bakarız. Bunu aile içi bir tartışma olarak görüyoruz. Kardeşler arasındaki bir tartışma olarak görüyor ve bu aileye kendimizi de koyuyoruz.

Ramazanda Katar’a böyle bir yaptırım uygulanmasını Türkiye olarak kabul etmiyoruz. Katar’ın ihtiyaçları anlamında elimizden ne gelirse yapmaya hazırız.

İlk defa söyleyeyim, bunlar oldu zaten, bugüne kadar çok üst düzeyde bir performansla Katarlı kardeşlerimizin ihtiyaçları karşılandı. Biz bunu yaparken de kol kırılır yen içinde, aile arasındaki bir durum olarak görüyoruz. Bu yaptıklarımız kardeşlerimizin yanında olmak olarak şeklinde adlandırılabilir. Bunlar da Katarlı şirketlerin Türkiye’den alımları şeklinde. Bunları biz organize ediyoruz, gereğini yapıyor, lojistiğini, oraya ulaşmasını sağlıyoruz.

Katar tezkeresi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Katar, Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Tasarı, çoğu AKP ve MHP’li olmak üzere, 240 vekilin lehte oyuyla kabul edilmişti.

Tasarının Meclis’te kabul edilmesinin ardından ise dün, 3 kişilik askeri heyetin üs kurma çalışmaları için Katar’da olduğu TSK tarafından duyurulmuştu.

Söz konusu Tezkere, “Katar topraklarında Türk Kuvvetlerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşması” ve “Türkiye ile Katar arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine ilişkin işbirliği protokolü”nü içeriyor.