Ana SayfaGüncelAydın ve sanatçılardan çağrı: Özakça ve Gülmen’in talepleri yerine getirilsin

Aydın ve sanatçılardan çağrı: Özakça ve Gülmen’in talepleri yerine getirilsin

HABER MERKEZİ – Türkiye İnsan Hakları Vakfı öncülüğünde İstanbul’da bir araya gelen aydın ve sanatçılar, açlık grevlerinin 104. gününde olan akademisyen Nuriye Gülmen ve eğitimci Semih Özakça’nın taleplerinin kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işe geri dönme talebiyle başlattıkları ve tutuklandıktan sonra cezaevinde de sürdürdükleri açlık grevi eylemi 104. gününde.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) öncülüğünde bir araya gelen aydın ve sanatçılar Gülmen ve Özakça’nın durumuna dikkat çekmek amacıyla İstanbul Tabip Odası’nda basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Özakça’nın eşi Esra Özakça ve  annesi Sultan Özakça, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, sanatçı Edip Akbayram, oyuncu İlyas Salman’ın da aralarında olduğu çok sayıda aydın, sanatçı, siyasetçi ve insan hakları savunucusu katıldı.

‘Onları yaşatmak için elimizden geleni yapacağız’

Toplantıda konuşan TİHV  Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, Gülmen ve Özakça’nın onurlarıyla direndiklerini belirterek, yaşananların birinci sorumlusunun hükümet olduğuna vurgu yaptı.

Çözüm girişimlerinin hükümet kanadında sonuçsuz kaldığını belirten Bakkalcı, şöyle konuştu:

Hükümeti temsil eden heyetler ile çözüm yapılması için girişimlerde bulunduk. Herkesin bildiği bu olayda ses bile vermediler. Biz ise ısrarcı olmaya devam edeceğiz. Onları yaşatmak için elimizden geleni yapacağız.

‘Onları Azrail’in pençesinden kurtarmak zorundayız’

Toplantıya katılan isimlerden oyuncu Deniz Türkali ise Gülmen ve Özakça’nın taleplerine karşı sessiz kalanlara “Vicdanlarınız yok mu?” diye sorarken, sanatçı Edip Akbayram ise taleplerin vakit kaybedilmeden kabul edilmesi çağrısında bulundu.

Toplantıda konuşan  Fatoş Güney ise, ‘Bu zulme sessiz kalmak mum gibi eriyip gitmelerini seyredemeyiz. Onları Azrail’in pençesinden kurtarmak zorundayız’ dedi.

‘Zarar görürlerse Türkiye ayağa kalkacak’

Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça ise tüm sorumluluğun hükümette olduğunu ve taleplerin derhal yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Esra Özakça da cezaevindeki eşi Semih Özakça’nın “Yüksel Caddesi’ndeki direnişin büyümesinden korkuyorlar. Yüksel caddesi kazanılır ise ihraç edilen emekçiler kazanmış olacak” ifadelerini içeren ses kaydını dinletti.

Özakça,  “Aslında onlar kazandı, şimdi sadece taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlar” diye konuştu.