Ana SayfaKültür-SanatAyşe Kulin: Kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?

Ayşe Kulin: Kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?

HABER MERKEZİ – Yazar Ayşe Kulin, kapitalist toplumların doğayı ve kadını fütursuzca sömürdüğünü söyledi. Kadınların sürekli mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Kulin, “Türkiye gibi kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?”

Türkiye’de kadınların sürekli ezildiğini belirten yazar Ayşe Kulin, buna karşın mücadelenin sürdüğünü de belirterek kimsenin umutsuz olmaması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Ezgi Atabilen’e konuşan Kulin, kendisini doğanın tahribatına ve erkeğin kadına karşı üstünlüğüne itirazı olan anlamına gelen bir ‘ekofeminist’ olarak tanımladığını ifade etti.

Kulin, “Sadece para ve güç kazanmaya odaklı zihniyet, denizleri, akarsuları kirletmekten, ormanları, bitki örtülerini yok etmekten hiç gocunmadan, doğayı tahrip etmekte” dedi.

‘Öykülerimde kadınların uğradığı haksızlıklar öne çıkar’

Eserlerinin bir çoğunda kadın odaklı bir çizgi izlediğini belirten Kulin, “Öykülerimdeki kadınlar, özellikle uğradıkları haksızlıklarla öne çıkar” dedi ve ekledi:

Okurumun gözüne bu ülkede kadın olma hallerini sokmak isterim ki farkındalık yaratabileyim. Türkiye gibi kadının açık ara ezildiği bir ülkede yaşarken feminist olmamak mümkün mü?!

‘Kadınlar siyasette sınırlanmakta, bazı coğrafyalarda sömürülmekte’

Kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olmak adına sürekli mücadele içinde olduğunu kaydeden Kulin şunları dile getirdi:

Kadınlar erkeklerle aynı haklara sahip olabilmek için sürekli bir mücadele içinde oldular. Hukuksal eşitliklerini, eğitim ve siyasi haklarını mücadele ederek kazandılar. Ama bugün dahi çoğu yerde erkeklerle aynı işi yaparken, erkeklerden daha düşük ücret almaktalar, siyasette sınırlanmaktalar, bazı coğrafyalarda tamamen sömürülmekteler.

‘Her gecenin mutlaka bir gündüzü vardır’

Cezaevindekilere, direniştekilere ve ‘Adalet Yürüyüşü’ndekilere “Adalet eğer mahkemede tecelli edemediyse, ilahi adalet zulmün hesabını gün geliyor mutlaka soruyor” mesajını verdi.

“Umudunuzu kaybetmeyin” diyen Kulin devamla şunları söyledi:

Kenan Evren’in üzücü sonunu başka türlü açıklayabilir miyiz? Haksızlığa uğramış tüm mağdurlara, bayram mesajı olarak şunu söylemek isterim: Umudunuzu asla kaybetmeyin, acılarınızı denizdeki balık görmese, halik görür ve her gecenin mutlaka bir gündüzü vardır.

 




Önceki Haber
ABD: Esad'ın Suriye'de kimyasal saldırı planladığını düşünüyoruz, bedelini ağır öder
Sonraki Haber
CHP'li Doğan: Süryani mülklerinin Diyanet'e devri Lozan'a aykırı