Ana SayfaGüncelBakanlar Kurulu’nun ardından Kurtulmuş’tan Katar ve İncirlik açıklaması

Bakanlar Kurulu’nun ardından Kurtulmuş’tan Katar ve İncirlik açıklaması

HABER MERKEZİ – Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Körfez krizine ilişkin “Cumhurbaşkanımız, ikili telefon görüşmeleri yaparak sorunun çözülmesi için  aktif biçimde sürece dahil olmuştur” dedi. Kurtulmuş açıklamasında İncirlik krizine de değinerek “Almanların ziyareti için şartlar uygun değil” yorumunda bulundu.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen ve Maldivler’in Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesiyle birlikte Körfez ülkelerinde başlayan yeni krizi değerlendirdi.

İncirlik üssü krizine de değinen Kurtulmuş’un konuşmasından satırbaşları şöyle:

Almanya Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye gelmesi önemli bir adımdır. İncirlik Üssü Türk üssüdür. Konya’daki üs ile NATO üssüdür. Biz görüşlerimizi açık şekilde söyledik. Almanların ziyaret etmesinin şartlar dolayısıyla uygun olmadığı ifade edildi. Konya’yı ziyarete gelecek olan kişilerin, eğer gelirlerse, Türkiye karşıtı eylem içinde olan kişilerin olmaması gerektiğini tavsiye ettik. Bu gelişmeden sonra biz de bunu olumlu bir adım görerek daha ileri adımlar atılmasını temin etmeye çalışacağız.

Körfez krizi

Ortadoğu yeterince karışık. Ciddi manada siyasi istikrarsızlığın yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Ortadoğu artık yeni bir krizi kaldıracak noktada değildir. Yeni ve büyük bir krizin ortaya çıkmaması için aklı selimle hareket etmelerini temenni ederiz. Türkiye olarak Katarla da diplomasi kanallarını açık tutarak, diplomasiyle çözüm bulunması kanaatindeyiz.

Cumhurbaşkanımız, ikili telefon görüşmeleri yaparak sorunun çözülmesi için aktif biçimde sürece dahil olmuştur. Sayın cumhurbaşkanımızın görüşmeleriyle birlikte ümit ediyoruz ki mesafe alınır. Dolayısıyla önemli bir kriz olarak görülüyor.

Vatandaşlıktan çıkarma

680 sayılı KHK gereğince işlemler yapıldı. FETÖ mensubu, 130 kişi, arasında PKK’lı, HDP’li milletvekilleri de var. Soruşturma açılmış, çağrılmış, mahkemeye çağrılmış, mahkeme dosyalarında sanık olarak görülüyorlar. Ama ifade alınmaları mümkün değil. Yurt dışında olmaları sabit olduğu için mahkeme süreçlerinin aksatılmaması amacıyla bunlarla ilgili “Yurda dön” çağrısı yapılması için talepte bulunuldu. Vatandaşlıklarını kaybetmeleri Bakanlar Kurulu tarafından verilecek. Üç aylık bir süre var, bu süre sonucunda kişiler Bakanlar Kurulu’na getirilecek

Kabine değişimi

Sayın Başbakanımız kestirme, meseleyi açıklayan bir açıklama yaptı. Bir takım görevler, birilerine verilir sonra başka birilerine verilir. Kabine revizyonu gibi şeyler siyasetin doğasında var. Gerek duyulursa, ihtiyaç ortaya çıkarsa… Her hükümetin bir hedefi var, bu program çerçevesinde karar verilirse yapılır. Üzerinde konuşmaya gerek yok.




Önceki Haber
Almanya'dan 'İncirlik üssünden çekilme' açıklaması
Sonraki Haber
KÖRFEZ’de KRİZ | Pentagon: Bölgedeki operasyonlar sürecek