Ana SayfaGüncelBir yıl sonra Cizre bodrumlarının olduğu yerde bir cenaze bulundu

Bir yıl sonra Cizre bodrumlarının olduğu yerde bir cenaze bulundu

HABER MERKEZİ – Cizre’de sokağa çıkma yasakları sırasında sığındıkları bodrumlarda öldürülenlerin bulunduğu ve şu an TOKİ’nin inşa edildi bölgede bir cenaze bulundu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında onlarca insan sığındıkları bodrumlarda öldürülmüştü.

Bir yılı aşkın bir süre sonra kentte bodrumların bulunduğu alanda bir cenaze daha bulundu.

dihaber’deki habere göre cenaze, aynı zamanda Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) inşa edildiği bölgede bulundu.

Cenazenin otopsi için İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenilirken, kimlik bilgileri hakkında henüz bir bilgi edinilemedi.

Ne olmuştu?

Cizre’de 14 Aralık 2015’te sokağa çıkma yasağı ilan edildi ve kentte operasyonlar başladı.

23 Ocak 2016’da aralarında yaralıların da bulunduğu 31 kişi çatışmadan kaçarak Cizre ilçesindeki Cudi Mahallesinde bulunan bir apartmanın bodrum katına sığındı.

Binada kalanlar yakıt kazanının içindeki suyu içerek hayatta kalmaya çalıştı. 10 gün sonra irtibat kesildi, hayatlarını kaybettikleri günler sonra anlaşıldı.

Bodrumda mahsur kalanlar da dahil ilçede onlarca kişi hayatını kaybetti. Yasak 79 gün sürdü.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi raporunda, “2016 yılının başlarında Cizre’de, aralarında çocukların da bulunduğu 189 kişi haftalarca bodrumlarda sıkışıp kalmış, suya, tıbbi bakıma ve elektriğe ulaşamamış, ardından öldürülmüştü” ifadeleri yer almıştı.

BM raporunda daha sonra da binaların tamamen yıkılarak olası bütün delillerin yok edildiği belirtilmişti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cizre bodrumlarında öldürülenlerle ilgili soruşturmaların tamamına takipsizlik kararı verilmesini Meclis’e taşımıştı.

Ancak son olarak öldürülenlerle ilgili yapılan suç duyurusu hakkında Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı Mayıs ayında “hukuka uygun sebepler mevcut” denilerek takipsizlik kararı vermişti.