Ana SayfaDünyaBM: Güneydoğu’ya gitmemize hala izin verilmiyor, adil bir yargılama hayal

BM: Güneydoğu’ya gitmemize hala izin verilmiyor, adil bir yargılama hayal

HABER MERKEZİ – BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabalarının sürekli reddedildiğini” söyledi ve ekledi: “Türkiye’de her geçen gün adil bir yargılanmayı bekleyen insanların sayısı artıyor ve sayı arttıkça bu konuda adil bir yargılanmanın olacağını hayal etmek güçleşmektedir.”

23 Haziran’a kadar sürecek Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 35’inci İnsan Hakları oturumu Cenevre’de başladı.

Açılış konuşmasını yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Ra’ad Al Hussein, “Türkiye’nin Güneydoğusu’nda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabalarının sürekli reddedildiğini” söyledi.

dihaber’de yer alan habere göre Eylül 2016’da yaptığı konuşmadan günümüze kadarki süreçte hiçbir gelişme kat edemediklerini belirten Al Hussein, şunları ifade etti:

Herhangi bir değişikliğin olmadığını üzülerek belirtmem gerekiyor. Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yaşanan ciddi insan hakları ihlallerini soruşturma çabamız sürekli olarak reddediliyor. Ve Türkiye’de her geçen gün adil bir yargılanmayı bekleyen insanların sayısı artıyor ve sayı arttıkça bu konuda adil bir yargılanmanın olacağını hayal etmek güçleşmektedir.

Türkiye Özel Oturumu yapılacak

Oturumların ikinci haftasında, BM Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye’nin hazırlamış olduğu raporun okunacağı ve ülkede yaşanan hak ihlallerini masaya yatırılacağı ‘Türkiye Özel Oturumu’ yapılacak.

‘Birçok ülkede yargısız infazlar yapılıyor’

Dünya genelinde yaşanan hak ihlallerine de değinen Al Hussein, hala birçok ülkesinde insanların yargısız bir şekilde infaz edildiğini, insanlık dışı muamelelere maruz kaldığını aktardı.

Konuşmasında yoğun hak ihlallerinin yaşandığı ülkeleri sıralayan Al Hussein, buradan gelen raporların endişe verici olduğunu söyledi.

İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline de değinen Al Hussein, ‘İsrail işgalinin sonlanmasının, 50 yıl süren düşmanlık sonrası her iki tarafa da yarar sağlayacağını’ söyledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çalıkuşu'nun Z Raporu'nda bu akşam: Şairler arasında kadın olmak
Sonraki Haber
‘Hiç olmadığı kadar tehdit altında’: 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik atık olabilir