Ana SayfaDünyaBM Özel Raportörü: Türkiye karanlık bir süreçten geçiyor

BM Özel Raportörü: Türkiye karanlık bir süreçten geçiyor

HABER MERKEZİ – BM Basın, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, Türkiye’nin çok karanlık bir dönemden geçtiğini ve gerçekten bağımsız bir medyadan bahsetmenin giderek zorlaştığını söyledi. Kaye, Türkiye’deki durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini belirtti.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Uluslararası yazarlar birliği PEN ve Article 19’un ortaklaşa organize ettiği Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik baskılar nedeniyle konferans düzenledi.

Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) binasında düzenlenen konferansa BM Basın, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Özel Raportörü David Kaye, PEN üyesi yazar Burhan Sönmez, yazar ve çevirmen Elip Günay katılarak birer konuşma yaptı.

dihaber’de yer alan habere göre konferansta Türkiye ilgili gözlemlerini aktaran David Kaye, Olağanüstü Hal’in (OHAL) muhalefetin susturulması için bir araç haline geldiğini belirterek, “Türkiye’de gazeteci veya yazar olmanın size çok pahallıya mal olabileceğini” söyledi.

Kürt basın kuruluşlarına destek verdikleri için birçok yazar, akademisyen ve gazetecinin tutuklandığını hatırlatan Kaye, yüzlerce basın kuruluşunun kapatılarak binlerce gazetecinin işini kaybettiğini kaydetti.

‘Terörle mücadele yasası’nın muhalefetin bastırılması için kullanıldığına dikkat çeken Kaye, şunları ifade etti:

Sanki bir kara liste var ve bu listeye göre insanlar alınıyor. Ama şunu belirtmek isterim bu konuda sadece devletten bir şeyler yapmasını beklememek gerekiyor. Bu mesele çok daha global bir mesele ve bu çerçevede hareket etmek lazım.

Türkiye’de çok karanlık bir dönemin yaşandığını ve gerçekten bağımsız bir medyadan bahsetmenin giderek zorlaştığını vurgulayan Kaye, Türkiye’deki durumu yakından takip etmeye devam edeceklerini söyledi.