Ana SayfaKültür-SanatBooker ödüllü Arundhati Roy’dan yirmi yıl sonra ilk roman: ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’

Booker ödüllü Arundhati Roy’dan yirmi yıl sonra ilk roman: ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’

HABER MERKEZİ – Hindistanlı kadın yazar ve aktivist Arundhati Roy, ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’nın ardından 20 yıl sonra ikinci romanını yayımladı: ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’. Roy, ilk romanı ile Booker Ödülü kazanan ilk Hindistanlı kadın yazar olmuştu.

Hindistanlı yazar ve aktivist Arundhati Roy, ilk romanı ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’dan 20 yıl sonra ilk romanı ‘Mutlak Mutluluk Bakanlığı’nı yayımladı.

Yarın raflarda yerini alacak olan roman Türkçeye Can Yayınları tarafından, Suat Ertüzün çevirisiyle kazandırıldı.

Roy, ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’ ile Booker Ödülü kazanan ilk Hindistanlı kadın yazar olmuş ve bu kitap çeşitli dillere çevirilerek yaklaşık 8 milyon satış rakamına ulaşmıştı.

Kültür Servisi’nden Haziran Düzkan imzalı habere göre Roy, Eski Delhi’nin sıkışık mahallelerinin büyük kente dönüşmesini, sorunlu Keşmir Vadisi’ni ve Hindistan’ın merkezinde yer olan ve uzun bir süredir devam eden Maocu ayaklanma sonrası zarar gören ormanları anlattığı son kitabını, 10 yıllık bir süre içerisinde yazdığını açıkladı.

Roman aynı zamanda, Delhi’de yaşayan bir trans kadına ve Keşmirli bir özgürlük savaşçısını da anlatıyor.

’20 yıl beklemeye değdi’

Birkaç gün önce İngilizce olarak yayımlanan romana yapılan eleştiriler şu ortak noktada birleşti: “Arundhati Roy’un yeni romanı için 20 yıl beklemeye değdi”.

The Financial Times, Roy’u “unutulmaz güzellikte betimlemelerin ve dikkat çekici detayların efendisi” olarak tanımladı. Times bunun “büyük ölçekli bir çatışmanın romanı” olduğunu ve kişisel ile politik olanı başarıyla harmanladığını söyledi.

Arundhati Roy

Bugüne kadar çok sayıda teorik kitap yazan, kapitalizm ve savaş üzerine çalışan Roy, Keşmir Vadisi’ndeki çatışmalar ve Hindistan’daki kast sistemi üzerine hükümeti eleştiren pek çok açıklama yaptı.

2002 yılında Narmada’daki baraj projesine karşı çıktığı için bir günlük hapis cezasına çarptırıldı.

2014 yılında Mahatma Gandhi’nin aslında kast sistemini savunduğunu söylediği için tekrar hapis cezası tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Roy, politik faaliyetleri ve kurgu yazımı üzerine şu sözleri söyledi:

Ne zaman politik bir makale yazsam, büyük bir zorunluluk hissi vardı, her seferinde bir şeyi gözler önüne sermek istersiniz, her konuda. Ancak kurgu zaman ister ve katmanlıdır… Bu kaç kişinin nerede öldürüldüğüne dair bir insan hakları raporu değildir. Olanlarla ilgili yaşanan psikozu nasıl tarif edebilirsiniz? Sadece kurgu aracılığıyla.




Önceki Haber
'Geç olmadan onları çıkarmalıyız': Gülmen ve Özakça'da 'kalp yetmezliğine gidiş başladı'
Sonraki Haber
KÖRFEZ'de KRİZ | Kürkçü değerlendirdi: AKP endişeli, Erdoğan'ın kuşkuları var