Ana SayfaGüncelCebeci Kampüsü’ne saldırı, polis şiddeti ve tacizi Meclis gündeminde

Cebeci Kampüsü’ne saldırı, polis şiddeti ve tacizi Meclis gündeminde

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Mizgin Irgat, Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne yönelik saldırı ile bir kadın öğrenciye yönelik polis şiddeti ve tacizini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu. Irgat, sorumlular hakkında soruşturma başlatılıp başlatılmadığı sorusuna yanıt istedi.

2 Haziran’da Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne yönelik saldırı düzenlenmiş, saldırıya maruz kalan 33 öğrenci gözaltına alınmıştı.

Gözaltının ardından serbest bırakılan öğrencilerden birinin anlattıkları ise şiddetin boyutunu gözler önüne sermişti.

Bir kadın öğrenci, saldırıyı, gözaltına alınışıyla başlayan polis şiddeti ve tacizini anlatmış, polislerin kendisini yere attıktan sonra birinin ayağıyla kafasına bastırdığını söylemiş ve “Ben canımın acısıyla bağırırken bir çevik başıma gelerek ‘Böyle bağırtırız işte, zevk alıyo musun’ diyerek taciz etti” demişti.

Gazete Karınca’ya da konuşan öğrenci, 30 kişilik saldırgan gruptan yalnızca 6 kişinin gözaltına alındığını saldırının mağduru olan öğrencilere ise toplu şekilde gözaltı yapıldığını belirtmişti.

[irp posts=”37812″ name=”Cebeci’de gözaltına alınan öğrenci polis şiddetini ve tacizini anlattı”]

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’ne yönelik bu saldırı ile polisin öğrencilere şiddeti ve tacizini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Konuyu bir önerge ile Meclis’in gündemine taşıyan HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, 2 Haziran’da Cebeci Kampüsü’ne yönelik saldırıyı anımsatarak, bazı öğrencilere polislerce uygulanan şiddet ve tacize vurgu yaptı.

Polis şiddeti ve tacizine uğrayan kadın öğrencinin durumuna da dikkat çeken HDP’li Irgat, İçişleri Bakanı Soylu’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Haksız ve keyfi bir şekilde orantısız güç kullanarak gözaltı işlemi yapan kolluk güçleri hakkında idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Kadın öğrenciye yönelik şiddet uygulayan, hem fiziksel hem de sözlü tacizde bulunan kolluk görevlisi ve görevlileri hakkında ayrıca adli idari soruşturmalar başlatılmış mıdır?
  • İleri demokrasi kriterleri olarak nitelendirilen temel hak ve ödevlerde, sözleşmeci ülke olarak bakanlığınız kolluk şiddetine nasıl bir çözüm düşünmektedir? Uygulama ve mevzuat uyumsuzluğunu gidermek için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
  • Öğrencilerin neresine gelirse gelsin umursamadan hınçla orantısız güç kullanan ve taciz eden polislerin ideolojik bir bakışla hareket ettiğini düşünüyor musunuz?
  • Üniversite kampüslerine getirilmesi, taşınması suç olan silahları bulunduran kişiler ve bu konuda gerekli önlemleri almayan sorumlular hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?