Ana SayfaGüncelChomsky: Gülmen ve Özakça’nın talepleri bir an önce kabul edilmeli

Chomsky: Gülmen ve Özakça’nın talepleri bir an önce kabul edilmeli

HABER MERKEZİ – Akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça, işe dönme talebiyle 222 gündür direniyor, 102 gündür de açlık grevindeler. İki eğitimcinin sağlık durumu ise kötüye gidiyor. Öte yandan eğitimcilere destek mesajları gelmeye devam ediyor. Filozof Noam Chomsky, Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin bir an önce kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın işe geri dönme talebiyle başlattıkları açlık grevi eylemi bugün 102’nci gününde.

23 Mayıs’tan bu yana Sincan Cezaevi’nde tutuklu bulunan eğitimcilerin sağlık durumu kötüye gidiyor.

Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu

Öyle ki açlık grevine başladığında 58 kilo olan Gülmen’in en son 46 kiloya düştüğü açıklanmıştı.

Eğitimcilerin avukatı Engin Gökoğlu ise BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada “Her geçen gün ömürlerinden yiyorlar diyebiliriz” demişti.

Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Dr. Vedat Bulut ise edindikleri bilgiler ışığında şunları aktarmıştı:

Özellikle Nuriye’nin durumu daha ağır. Şu anda kalp yetmezlik bulguları var, yataktan kalkamıyor. Semih’in solunum yolu enfeksiyonu vardı, antibiyotik kullanmıyor. Bunların hepsi yaşam süresini kısaltıcı faktörlerdir.

Şu anda nörolojik bulgular başlamış durumda. Kalp yetmezliği başlamış durumda. Çünkü protein harcandığı ve elektrolit dengesi bozulduğu zaman, sodyum-potasyum dengeleri bozulduğu zaman kalp kasları yeterince fonksiyon görmüyor. Onlar bozulmuş durumda.

Bir de enfeksiyona, bulaşıcı hastalıklara yatkınlık var. Diğer büyük tehlike de o. Bir hastane enfeksiyonu ne kadar tehlikeliyse bir hapishane enfeksiyonu da o kadar tehlikelidir. Hapishanede bulunmaları, tutuklu olmaları yaşam süresini kısaltıcı bir etki yapıyor.

Dr. Bulut, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın Wernicke-Korsakoff sendromuna girmelerinin de an meselesi olduğunu söylüyor.

Chomsky: Talepleri bir an önce kabul edilmeli

Eğitimcilerin taleplerinin kabul edilmesi için destek ve dayanışma mesajları da gelmeye devam ediyor.

Dünyaca ünlü filozof, dilbilimci ve tarihçi Noam Chomsky, eğitimcilerin açlık grevinin 100. gününe özel bir mesaj gönderdi.

Nuriye Gülmen’in Twitter hesabından paylaşılan mesajda, Gülmen ve Özakça’nın taleplerinin bir an önce kabul edilmesi gerektiği ifade edildi.

Chomsky’nin mesajı şöyle:

Türkiye’deki iki açlık grevcisi Nuriye Gülmen ve Semih Özakça, demokratik ilkelere inanan herkesin desteğini hak ediyor.

İçinde bulundukları durum, vahim bir insan hakları ihlalidir.

Grev 100. gününü aşmışken, hijyenik olmayan hapishane koşullarında sağlıkları hızla bozulmaktadır.

Çok geç olmadan grevin sonlanması için adalet ve haysiyet mücadelelerine saygı gösterilmesi ve iadesini istedikleri iş talepleri bir an önce kabul edilmelidir.

BM çağrı yaptı, hükümet sessiz

Öte yandan 23 Mayıs’tan bu yana tutuklulukları devam eden eğitimciler için Birleşmiş Milletler (BM), Adalet Bakanlığı’na “ortak acil çağrı” mektubu göndererek bir yanıt istese de hükümetten henüz bir ses yok.