Ana SayfaGüncelCHP-HDP görüşmesinde neler konuşuldu?

CHP-HDP görüşmesinde neler konuşuldu?

HABER MERKEZİ – Dünkü HDP-CHP görüşmesinde, HDP’li vekillerin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin bir komisyon kurulmasını önerdiği öğrenildi.

Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti, referandum sonrası ziyaretleri kapsamında dün ilk kez Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’ni ziyaret etti.

Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyette, Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan, Haluk Koç ile Genel Başkan Başdanışmanı Cemil Erhan yer aldı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Fatma Kurtalan ise heyeti karşılayan isimlerdi.

Görüşme sonrası yapılan açıklamalarda ‘diyalog’ ve ‘demokrasi’ vurgusu vardı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, diyalog içinde olmanın önemine vurgu yaparken, Kılıçdaroğlu ise açıklamasında “Birlikte yaşamayı savunuyoruz” dedi ve tutuklu HDP’li vekillerin durumuna değinerek, “Tutuklu milletvekili istemiyoruz” diye konuştu.

Neler konuşuldu?

CHP-HDP görüşmesinin içeriğine ilişkin detaylar da öğrenildi.

dihaber’deki habere göre ziyarette HDP, tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak CHP bünyesinde bir komisyon kurulması önerisini de gündeme getirdi.

HDP heyeti vekillerin bir algı operasyonuyla tutuklandığını ve bunun dosyaların detaylıca incelenmesi durumunda net şekilde anlaşılacağını dile getirdi.

Görüşmede, HDP’liler “Hiç dosyalarına baktınız mı? Dosyaların içinde, bir tekinde bile şiddet, şiddeti özendirme yok. Tamamı Meclis konuşmaları ve bu konuşmaların dışarıda da tekrarlanmasından oluşuyor” diyerek, bu duruma dikkat çekti.

Örnek olarak tutuklu bulunan HDP Grup Başkanvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in durumunu gösteren HDP heyeti, Baluken’in Meclis’te 8 bin konuşma yaptığını anımsatarak, “Bu dosyaya yapılan konuşmalar için ‘Olsa olsa propaganda’ diye giriyor. Hukukta böyle bir tanım var mı?” görüşünü dile getirdi.

Ayrıca yürütülen algı operasyonuyla tutuklamalara kılıf uydurulduğunu savunan HDP heyeti, bununla bağlantılı olarak kamuoyunda doğru gelecek itirazların önünün de kesilmek istendiğinin amaçlandığını ifade etti.

Tutuklu vekiller için komisyon önerisi

Tutuklu milletvekillerinin durumuna dair CHP’ye öneri sunan Sırrı Süreyya Önder, CHP bünyesinde bir hukuk komisyonu kurularak vekillerle ilgili bütün dosyaların incelenmesini istedi.

Komisyon önerisiyle tutuklu milletvekillerinin tamamen algı operasyonuyla tutuklandığının anlaşılacağına işaret eden Önder’in bu önerisi üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu heyette yer alan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan’dan bu konuda not almasını talep ettiği öğrenildi.

‘Demirtaş’ı ziyaret etmeniz anlamlı olur’

Kılıçdaroğlu’nun Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 200 günü aşkın süredir tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın durumunu sorduğu da öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, “Vekil arkadaşlarımızı görüşmesi için gönderiyorum” derken, HDP heyeti ise Kılıçdaroğlu’na “Sizin ziyaret etmeniz daha anlamlı olur” dedi.

HDP: ‘Evet’, ‘Hayır’ bloğu değil, ‘Demokrasi Cephesi’

Ayrıca CHP’nin diğer siyasi partileri ziyareti sırasında dile getirdiği 2019 seçimleri ve ortak aday konusunun bu görüşmede dile getirilmediği öğrenildi.

HDP heyetinin toplumu “Evet” veya “Hayır” bloğu şeklinde ayrıştırmanın doğru olmadığından hareketle “demokrasi bloğu”nun doğru bir tanımlama olacağını dile getirdi.

Belediyelere kayyum atamaları

Öte yandan HDP heyeti, DBP’li belediyelere atanan kayyumlar ve belediye başkanlarının tutuklanma gerekçelerine de dikkat çekti.