Ana SayfaGüncelCHP Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklandı

HABER MERKEZİ – “MİT TIR’ları görüntülerinin yayınlanması” davasında eski gazeteci, CHP milletvekili Enis Berberoğlu 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklandı. Kararın ardından bir açıklama yapan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Yarın saat 11:00’de Güvenpark’ta olacağım ve yürüyüşümüzü başlatacağız” dedi. AKP kanadı ise CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına verdiği desteği hatırlattı. Öte yandan CHP’li Şenal Sarıhan da “Kabul etmeliyiz ki bu tutuklama dokunulmazlıkların kaldırılması sonucu yaşandı” değerlendirmesinde bulundu. HDP ise Berberoğlu’nun tutuklanmasına “Bütün muhalefeti baskılamak için alınmış karar” sözleriyle tepki gösterdi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “MİT TIR’ları Suriye’ye silah taşıdı” haberinden dolayı açılan davanın 8. duruşması görüldü.

Davada müebbetle yargılanan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına karar verdi.

Berberoğlu’nun Maltepe Cezaevi’ne götürüleceği ardından da Silivri’ye nakledileceği belirtildi.

Enis Berberoğlu, diğer CHP’li vekiller ile adliyeye giderken. (Fotoğraf: @barisyarkadas)

Öte yandan mahkeme, aynı dava kapsamında Can Dündar ile Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün dosyasını ayırdı.

Berberoğlu’nun mesajı

CHP: Bu karar muhalefete gözdağı kararıdır

Kararın ardından ilk açıklama CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’dan geldi.

Altay, “Bu karar muhalefete gözdağı kararıdır. Bu karar Adalet ve Kalkınma Partisi’nden hoşnut olmayanlara karşı gözdağı kararıdır” değerlendirmesinde bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Berberoğlu’nun tutuklanmasına gerekçe yapılan ‘MİT TIR’ları haberinin ilk yayınlandığında “Ben onu öyle bırakmam” dediğini hatırlatan Altay, Erdoğan’ın bugün dediğini yaptığını belirtti ve “Ama bu da onun yanına kalmayacaktır” dedi.

“Bu karar 16 Nisan’da ‘Hayır’ diyenlere gözdağıdır. CHP’ye yönelik bir devlet zorbalığıdır” diyen Altay, “Bugün görüşülen bu dosya, Erdoğan’ın uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanmasını sağlayacak olan dosyadır. Gün gelecek bu evraklar nedeniyle Erdoğan uluslararası mahkemelerde savaş suçlusu olarak yargılanacaktır” diye konuştu.

Altay konuşmasında, ‘boyun eğmeyecekleri’ mesajını da verdi.

CHP’li Gürsel Tekin ise kararın “CHP’ye yönelik bir susturma operasyonu” olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu: Yarın yürüyüşümüzü başlatacağız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da tutuklanan Berberoğlu’nu ilkin telefonla aradı ve “Moralini bozma arkandayız. Özgürlüğüne kavuşana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Tutuklama kararının ardından yapılan olağanüstü toplantı sonrasında da bir basın toplantısı düzenleyen CHP lideri, kararı kabul etmediklerini belirterek ‘adalet’ vurgusunda bulundu.

Asıl suçluların yargılanmadığı masum insanların yargılanıp hapsedildiği bir süreci yaşıyoruz. Sayın Enis Berberoğlu hepimizin bildiği hepimizin tanıdığı yıllarını medya ve medya özgürlüğü için harcayan birisi şimdi hiçbir delil olmadan 25 yıla mahkum ediliyor. Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaklar. 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti yok ettiler, demokrasiyi yok ettiler.

“Biz bu ülkede adalet, düşünce özgürlüğü istiyoruz” diyen CHP lideri “Yarın saat 11:00’de Güvenpark’ta olacağım ve elimde sadece ‘adalet’ yazan bir afiş olacak. Yarın Güvenpark’ta olacağım ve yürüyüşümüzü başlatacağız. Bu ülkeye adalet gelinceye kadar” dedi.

CNN Türk, CHP liderinin sözünü ettiği yürüyüşün istikametinin Ankara’dan İstanbul’a olacağını bildirdi.

AKP: Dokunulmazlıkları siz kaldırdınız, destek oldunuz

Öte yandan Berberoğlu’nun tutuklanması sonrası Meclis Genel Kurulu’nda da tartışma yaşandı.

CHP’li Özgür Özel “Bu dava saray rejiminin kendisine ‘hayır’ diyen milyonlara karşı yürüttüğü bir davadır. Alınan karar etkin olan faşizmin tescilidir” dedi.

Özel’in konuşması sonrası CHP milletvekilleri Genel Kurul salonunu terk etti.

Bu sırada çıkan tartışma üzerine ise AKP’liler ile CHP’liler arasında gerginlik yaşandı.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, Berberoğlu’nun tutuklanmasından CHP’yi sorumlu tuttu. Turan “Meclis çalışacak. İşimizi yapacağız. Dokunulmazlıkları siz kaldırdınız, destek oldunuz” dedi.

CHP’li Sarıhan: Dokunulmazlıklar kaldırıldığı için tutuklandı

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da daha önce HDP’li vekillerin tutuklanma sürecini hatırlattı.

Bu tutuklamaların hukuka aykırı yapıldığını dile getiren Sarıhan, “Milletvekilini tutuklamak demek, örneğin Enis bey aynı zamanda İstanbul milletvekilimiz, onu tutuklamak İstanbul halkını tutuklamak anlamına gelir” değerlendirmesinde bulundu.

“Yasalar acaba her zaman meşru hukukun temsilcisi durumunda mıdır?” diye soran Sarıhan, “Milletin vekili olan bir insanı tutukluyorsunuz. Bunu insan hakları çerçevesinde ve meşru hukuk kapsamında değerlendirmek mümkün değil. Daha önceki tutuklamalar ilgili de bu düşünceleri taşıyordum” diye konuştu.

CHP’nin de destek verdiği dokunulmazlıkların kaldırılmasının ne denli yanlış olduğunun ortaya çıktığını sözlerine ekleyen Sarıhan, şöyle devam etti:

Elbette bu yargılamalar dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla sürdürülüyor. Elbette bu tutuklamalar dokunulmazlıkların kaldırılması sonucunda yaşanıyor. Bunu hepimizin kabul etmesi lazım.

HDP: Bütün muhalefeti baskılamak için alınmış karar

Berberoğlu’nun tutuklanması kararına 11 milletvekili halen tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) de tepki geldi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, tutuklamanın “muhalefeti baskılamak adına alınmış bir karar” olduğunu dile getirdi.

dihaber’e açıklamalarda bulunan Kerestecioğlu, karara ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Gerçekten aslında yargının yeni suçlar yarattığı ve bağımsız olmadığının tamamen ortaya çıktığı kararlardan birisi bu. Daha önce de ifade etmiştik, tutuklu milletvekillerimiz için söylediğimiz çok şey var, bunun sınırlarının kalmayacağını da ifade etmiştik. Ancak bu karar çok ağır ve telafisi zor bir karar. Bütün Türkiye gözaltında ya da tutuklu durumda zaten. Milletvekillerinin başına bunun gelmesi, yasama faaliyetlerinin engellenmesi de bir başka açı. Bir an önce demokratik siyasete dönülmeli. Bu yol, yol değil. Vekiller tutuklu yargılanmamalıdır. Yargının bağımsız olduğu, insanların adalete ulaşabileceği bir döneme geçmemiz gerekiyor. Bugün bunları yapanların kendilerinin de adalete ihtiyacı olduğu dönemler olacak. O zaman ne yapacaklarını bilemeyecekler. Bütün muhalefeti baskılamak için alınmış karardır.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak Berberoğlu’nun tutuklanmasına tepki gösterdi.

Paylan’ın Berberoğlu’nun tutuklanma kararını ile birlikte paylaştığı mesajı şöyle:

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da Berberoğlu’nun tutuklanmasının “dokunulmazlıkların kaldırıldığı 20 Mayıs 2016 ile HDP eş başkanlarının da aralarında bulunduğu tutuklanma tarihi olan 4 Kasım siyasi darbelerinin devamı olduğunu” söyledi.

Yıldırım, “Enis Berberoğlu siyasetçi ve gazeteci kimliği ile tutuklanmadı. Berberoğlu, iktidarın güdümüne girmeyeceğini, ona kendi zaviyesinden itiraz ettiği ve iktidara boyun eğmediği için tutuklandı. Bir dirhem gri alan kalmadı. Ya iktidara göre kap kara ya da süt beyazdır. Ülke bu kadar kutuplaştırılmış durumdadır” diye konuştu.

CHP’nin sorumluluğuna da dikkat çeken Yıldırım, şunları söyledi:

20 Mayıs öncesinde başlayarak bugüne kadar demokratik siyasete yapılan darbeye karşı direnen bir tek biz kaldık. Parlamentodaki bütün partiler buna boyun eğdiler. Anayasaya aykırı, ahlaksız teklif demelerine rağmen bu günlere getirildi. Ama biz işin orasında değiliz, bu ülkedeki hukuki, meşru siyasete darbenin bir parçası olarak bu davranışı görüyor ve buna karşın ilkesel tutumumuzu koruyoruz.

Erdem Gül: Gazetecilik cezalandırıldı

Karara ilişkin konuşan gazeteci Erdem Gül de “’Haber yaptınız biz size müebbet hapis veriyoruz’ davasıdır. Kopkoyu bir hukuksuzluğun ortasındayız. Tüm bunları kazıdığımızda altından iki tane haber çıkacaktır” dedi.

Berberoğlu’nun milletvekili ve bir gazeteci olduğunu dile getiren Gül, gazeteciliğin cezalandırıldığını vurguladı.

Can Dündar: Berberoğlu yalnız bırakıldı

Yurt dışında olan gazeteci Can Dündar ise Özgürüz.org’a yaptığı değerlendirmede Suçlu olan biz değiliz. Suçlu olanlar bu gizli operasyonları yapanlar, bunu eline yüzüne bulaştıranlar, halkına yalan söyleyenler, Meclis’ten gizli bu operasyonu yapanlar” dedi.

Enis Berberoğlu’nun tutukluluğunun CHP’ye gözdağı olduğunu da söyleyen Dündar, Berberoğlu’nun yalnız bırakıldığını belirterek CHP’ye şu eleştirilerde bulundu:

Bugünkü karar Cumhuriyet Halk Partisi’ne gözdağıdır. CHP cezalandırılmak isteniyor. CHP’nin bir grup milletvekili aslında bu davada yargılanan bizlerin yanında oldu sahip çıkmaya çalıştı ama ne yazık ki bu bir grup değerli vekilin ötesine geçmedi. Bugün çok iyi görüyoruz ki orda yalnız bırakıldı hem yargılananlar hem de CHP Milletvekili Enis Berberoğlu. Çok isterdim ki bugün CHP tüm kadrolarıyla orda olsun, Adliye Sarayının önünde adalet için haykırsın ve o ses içeriye ulaşsın. Bunu yapmadığımız sürece hiçbir zaman adalet bekleyemeyiz. Bunu CHP’li vekillere söylediğimde demişlerdi ki ‘Biz davayı siyasallaştırmak istemiyoruz’. Daha ne kadar siyasallaşabilir ki bu dava, bu dava baştan sona siyasi bir dava. Artık adalet için genel başkan düzeyinde orda olmanın ve ağırlık koymanın zamanı.

 

Gazetecilikten vekilliğe Berberoğlu

Uzun yıllar Hürriyet gazetesinde Genel Yayın Yönetmenliği dahil çeşitli görevlerde bulunan Enis Berberoğlu, 2014 yılında aktif gazeteciliği bırakarak CHP’ye katılmış ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak Meclis’e girmişti.

Enis Berberoğlu, Cumhuriyet gazetesinde Can Dündar ve Erdem Gül imzasıyla yayımlanan ‘MİT TIR’ları haberine ilişkin davada ‘devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme’ ve ‘FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ ile suçlanıyordu.

Berberoğlu için iddianamede ‘müebbet hapis cezası’ isteniyordu ancak ‘hafifletici’ nedenlerle ceza 25 yıla indirildi.