Ana SayfaGüncelCHP’li Cihaner: Erdoğan’ın sözleri ‘Çağırın bunları, haklarında işlem yapın’ demektir

CHP’li Cihaner: Erdoğan’ın sözleri ‘Çağırın bunları, haklarında işlem yapın’ demektir

ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’ için yaptığı ‘Yargı sizi de davet ederse şaşırmayın’ açıklamalarını değerlendirdi. Cihaner, Erdoğan’ın sözlerinin yargıya yönelik ‘Çağırın bunları, haklarında işlem yapın’ talimatı anlamına geldiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul Milletvekilleri Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul Maltepe Cezaevi’ne başlattığı yürüyüş hakkında konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Adalet arıyorsan yeri parlamentodur, yargı sizi de davet ederse şaşırmayın’ demişti.

Erdoğan’ın sözlerini T24’ten Gonca Tokyol’a değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner, Erdoğan’ın geçmişte yargıya müdahalelerinin olduğunu belirterek, ‘Sırf bu açıklama bile gerçekten Türkiye’de acil bir adalet arayışına, adaletin yeniden tesis edilmesine ihtiyaç olduğunu gösteriyor’ dedi.

‘Geçmiş vukuatlarını biliyoruz’

Erdoğan’ın açıklamalarının doğrudan doğruya yargıya talimat anlamına geldiğini belirten İlhan Cihaner şunları kaydetti:

Eğer icra ve fiili olarak yasama gücünün başındaki insan, ‘Yargı bir gün sizi de çağırır, şaşırmayın’ demişse bu aslında yargıya ‘Çağırın bunları, haklarında işlem yapın’ denmesi anlamına gelir. Çünkü bunu sıradan bir kişi söylemiyor, geçmiş vukuatlarını biliyoruz.

Bu yapılan işlemin Anayasa’nın 138. Maddesi’yle ilişkilendirilmesi aklın alacağı şey değil. Bizzat Erdoğan’ın hakimleri doğrudan doğruya hedef aldığı, mahkeme kararlarını doğrudan doğruya hedef alıp yönlendirdiği, tanımıyorum dediği onlarca, yüzlerce örnek var. Böyle bir açıklamayı yapmak için insanın ya sıfır hafızalı olması lazım ya da doğrudan doğruya yargıya şu anda talimat veriyor olması lazım. İkincisi olduğu anlaşılıyor.

Ne olmuştu?

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, ‘MİT Tırları’ davasında 25 yıl cezaya çarptırılarak tutuklanmıştı. Berberoğlu’nun tutuklanmasının ardından açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet’ yazılı pankart ile yürüyüş gerçekleştireceğini belirtmişti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan,  Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul Maltepe Cezaevi’ne başlattığı yürüyüş için, ‘Elinde adalet pankartıyla dolaşmakla adalet gelmez. Halkı sokaklara çağırmak kimsenin yararına değildir. Yollar yürümekle aşınmaz. Eğer bu yolla hukuk elde edeceklerini sanıyorlarsa bu da mümkün değildir. Adaleti aramanın yeri parlamentodur. Yargı yarın sizi de davet ederse şaşmayın’ demişti.