Ana SayfaEkonomiCHP’li Doğan sordu: AB’den alınan 2 milyar euro nereye harcandı?

CHP’li Doğan sordu: AB’den alınan 2 milyar euro nereye harcandı?

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Türkiye’ye yaptığı 2.19 milyar euro tutarında mali yardım hakkında inceleme başlattı. CHP Milletvekili Selina Doğan, ilk defa yapılacak bu incelemenin Türkiye’ye güvensizlik anlamına geleceğini belirterek bu paranın nereye harcandığını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye yapılan ve hakkında inceleme başlatılan 2.19 milyar euronun nereye harcandığını sordu.

Doğan, AB Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na yazılı soru önergesi verdi.

Basında AB’nin Türkiye’yle üyelik müzakereleri çerçevesinde yapılan mali yardımların nasıl harcandığını denetleyeceğine ilişkin haberler çıktığını anımsatan Doğan, “Haberlerde yer alan bilgilere göre Avrupa Birliği, 2007 yılından bu yana Türkiye’ye 2.19 milyar euro mali kaynak aktardı. Türkiye bu rakamla AB’den en fazla maddi yardım alan ülke durumunda” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan

Doğan, bugüne kadar Türkiye’ye ilişkin böyle bir uygulamada bulunmayan Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye olan güveninin sarsıldığının da bir göstergesi olduğunu belirtti.

Alınan maddi yardımların hem şeffaflık ilkesi gereği hem de uluslararası kamuoyunda Türkiye’ye olan güveni artırması bakamından nerelere harcandığının açıklanması gerektiğini kaydeden Doğan, Bakan Çelik’e şu soruları yöneltti:

2007 yılından bu yana Avrupa Birliği’nden Türkiye’ye ne kadar mali yardım yapılmıştır?

Bu yardımların nasıl harcandığına ilişkin bir ulusal denetleme mekanizması var mıdır?

2007 yılından bu yana yapılan yardımlar kalem kalem nerelere harcanmıştır?

Ne olmuştu?

Türkiye’nin üyelik müzakereleri çerçevesinde Avrupa Birliği’nden aldığı mali desteğin etkin bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı mercek altına alınacağı açıklanmıştı.

Görevi Brüksel’in mali kaynaklarının nasıl yönetildiğini kontrol etmek olan AB Sayıştayı, Türkiye’ye 2007’den bu yana ödenen 2.19 milyar euronun nasıl harcandığının inceleneceğini duyurmuştu.

Değerlendirme sırasında harcamalar üç başlık altında incelenecek. Bu başlıklar; hukukun üstünlüğü ve insan hakları, demokrasi ve yönetim ile eğitim ve istihdam alanındaki sosyal projeler olacak.

İnceleme sürecinin başındaki AB denetçisi Hans Gustaf Wessberg, üyelik müzakereleri yürütülen Türkiye’ye yardımların etkinliğini daha önce denetlemediklerini belirtmişti.

Previous post
İzmir'de bir ev: Saldırganlar 3 kişiyi öldürdü, evi ateşe verdi
Next post
🎵 | Gorillaz’dan bir yeni şarkı daha: 'Sleeping Powder'