Ana SayfaGüncelÇocuk yaşta işçilik ve 9 yıl sistematik şiddetin ardından yeni bir yaşam inşa etti: Yasemin Balaban’ın hikayesi

Çocuk yaşta işçilik ve 9 yıl sistematik şiddetin ardından yeni bir yaşam inşa etti: Yasemin Balaban’ın hikayesi

HABER MERKEZİ – İzmir’de 9 yıllık evliliği boyunca sistematik şiddete maruz kalan Yasemin Balaban boşanarak kendine ve 2 çocuğuna yeni bir yaşam inşa etti. Çevresindeki kadınlarla da dayanışma içerisine giren Balaban, “Yeter ki kadınlar kendilerini eve kapatmasın, yaşadıklarına boyun eğmesin; yapamayacakları hiçbir şey yok” diyor.

Yasemin Balaban henüz 2 yaşındayken ailesiyle birlikte Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden ekonomik sebepler nedeniyle İzmir’e taşındı.

Kimliği olmadığı için bir süre okula gitme mücadelesi veren Balaban sonunda bu mücadelesini kazandı ve geç de olsa okula başladı.

Ancak Balaban okula sadece 3 yıl devam edebildi.

12 yaşında ailesinin ekonomisine katkıda bulunmak için tekstil atölyesinde çalışmak zorunda bırakılan Balaban, işçiliğe başladıktan 14 yıl sonra ise evlendi.

Hayatı büyük makineler arasında mücadele etmekle geçen Balaban, evde ise erkek şiddetine maruz bırakıldı.

Evliliğinin ilk günlerinden boşandığı güne dek eşi tarafından sistematik bir şekilde şiddete maruz bırakılan Balaban, fiziksel şiddetin yanı sıra sürekli “Çalışma. Kadınsın evinde otur. Çocuklarına bak” gibi sözlü şiddete de maruz kaldı.

Bu evlilikten 2 çocuğu olan Balaban, evliliğinin 9’uncu yılında boşanma kararı aldı ve çocuklarıyla kendine yeni bir hayat kurdu.

Bir süre sonra kendi işini kuran Balaban, çevresindeki kadınların sorunlarıyla da yakından ilgilenmeye başladı.

“Kadınlar baskıya boyun eğmemeli”

dihaber’in haberine göre Balaban şimdi ise diktiği kıyafetlerle hem kadınlara hitap ediyor hem de kültürünü yaşatıyor.

Diktiği kıyafetleri kadınların üzerinde görünce mutlu olduğunu söyleyen Balaban, “Toplumda kadının yeri evinde oturmak, yemek yapmak, çocuklarına eşine hizmet etmek değildir” diyor.

Kadının baskıya boyun eğmemesi gerektiğini vurgulayan Yasemin Balaban, şunları söylüyor:

Kadının her alanda çalışma hakkı var. Yeter ki kadınlar kendilerini eve kapatmasın yaşadıklarına boyun eğmesin. Yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Yaşadığımız toplumda o kadar çok şiddette maruz kalan kadınlar var ki boşanmak istediklerinde eşleri tarafından öldürülüyorlar. Toplum bu durumlara da sessiz kalıyor. Sessiz kalmamalıyız, kadınlar olarak birbirimize daha çok dayanışmalıyız. Kadınlar olarak mücadele edersek biz bu sorunları aşabiliriz.