Ana SayfaGüncelDicle Anter’den AKP’li Kızılkaya ve Miroğlu’na: Neyi korumak istiyorsunuz?

Dicle Anter’den AKP’li Kızılkaya ve Miroğlu’na: Neyi korumak istiyorsunuz?

HABER MERKEZİ – Geçtiğimiz günlerde duruşması görülen Musa Anter ve JİTEM Ana Davası’nda tanık olarak dinlenen AKP’li Muhsin Kızılkaya’nın cinayeti işleyenlerin “JİTEM olup olmadığını bilmediğini” söylemesine tepki gösteren  Anter’in oğlu Dicle Anter “El insaf!” dedi. Anter Kızılkaya’ya “Nasıl ‘bilmiyorum’ diyebiliyorsun. Neyi korumak istiyorsun?” diye sordu.

Musa Anter cinayeti ve JİTEM ana davasının 14’üncü duruşması 7 Haziran’da Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Kürt aydın ve yazar Musa Anter’in 1992’de öldürülmesi ve AKP Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun yanında bulunmasına ilişkin, “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım’ın da arasında olduğu 4 sanığın yargılandığı dosya ile birleştirilen 16 sanıklı JİTEM davasında geçtiğimiz duruşmada AKP’li Muhsin Kızılkaya da dinlendi.

Muhsin Kızılkaya bu duruşmada Musa Anter’in öldürüldüğü esnada kendisi de yaralanan Orhan Miroğlu’nunkine benzer ifadeler kullandı.

  Anter Davası'nda dinlenen AKP'li Kızılkaya: 'Cinayeti JİTEM'in işleyip işlemediğini bilmiyorum'

AKP’li Kızılkaya’nın “Olayda JİTEM olup olmadığını bilmiyorum ve PKK Musa Anter’i tehdit ediyordu” sözlerine tepki ise Anter’in oğlu Dicle Anter’den geldi.

Anter’den Kızılkaya’ya: Nasıl ‘bilmiyorum’ diyebiliyorsun, neyi korumak istiyorsun?

dihaber’e konuşan Dicle Anter, davadaki sanık ve tanıkların kendilerini korumak için çelişkili beyanlarda bulunduklarını ve AKP’li Muhsin Kızılkaya ile Orhan Miroğlu’nun JİTEM’in yaptıklarını bilmelerine rağmen davaya olumlu bir katkı sağlayacak beyanlardan kaçtığını ifade etti.

Muhsin Kızılkaya’nın duruşmada “Musa Anter’i öldürenlerin JİTEM olup olmadığını bilmiyorum” sözlerini hatırlatan Anter, Kızılkaya’ya tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

El insaf! Sen o dönemlerde Diyarbakır’a tedirgin olarak gittiğinde JİTEM ve Hizbullah korkusu vardı. Bu açık ve net olmasına rağmen şimdi bunu söylüyorsun. JİTEM ve Hizbul-kontra Musa Anter’i birlikte öldürdü. Nasıl ‘bilmiyorum’ diyebiliyorsun. Neyi korumak istiyorsun?

Muhsin Kızılkaya’nın duruşmada öne sürdüğü “Musa Anter PKK tarafında tehdit ediliyordu” söylemine de tepki gösteren Dicle Anter, yaşanan olayla ilgili de şu bilgileri paylaştı:

Muhsin Kızılkaya davada ‘Musa Anter’in PKK tarafından tehdit edildiği, mektup yazıldığı, köyden çıkartılarak, İstanbul’a geldiği’ gibi şeyler söyledi. Bunu daha önce de söylemiştik. Evet, bu olay doğrudur. 1988 senesinde böyle bir mektup babama gönderilmişti. Vergiye tabi tutulmuştu. Bu yüzden de babam İstanbul’a taşındı. PKK daha sonra babamdan özür diledi ve mesele kapandı. Bitmiş bir mesele üzerinden PKK’yi karalamaya çalışmak Musa Anter cinayeti davasına hiçbir şey kazandırmaz.

“Demek ki bir ilişkisi var, bunlardan çekinmiyor”

AKP Milletvekili ve Musa Anter’le birlikte yaralanan davanın tanıklarından Orhan Miroğlu’nun davadaki tavrını ve söylemini de eleştiren Anter, tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

Orhan Miroğlu bir kez davaya geldi. Katıldığı duruşmada da kendisine sorulan sorular karşısında baya bir zorlanmıştı. Fazla da cevap veremedi. Ondan sonra da gelmedi. Sadece avukatları davaya katılıyor. Bu görülmüş duruşmaya geleceğini söyledi. Ama bir türlü gelemedi. Burada bile tutarsız davrandı. Ankara’da olmasına rağmen gelmedi. Bu durumda insanın aklında sorular bırakıyor. İnsanın aklına şunlar geliyor JİTEM davasında kendisinin de vurulduğu bir ortamda bugün sen JİTEM denetlemesi yapıyorsun. Bu da çelişkili bir durum. İnsanda biraz gurur olsa beni vuranları denetime gitmem diye düşünür. Ama demek ki bir ilişkisi var ki ortada, bunlardan çekinmiyor.

Davada ‘zaman aşımı’ tehlikesi

Dicle Anter

Davanın önemli olan noktalarının hala devlet koruması altında olduğuna ve gizlendiğine dikkat çeken Dicle Anter, bunlar ortaya çıkmadığı müddetçe davanın seyrinin daha da zorlaşacağını belirtti ve “Bu da insanın aklına zaman aşımı sorusunu getiriyor” dedi.

Anter, davada sürekli bir değişikliğe gidildiğini ve son olarak da davanın savcısının değiştirildiğini de söyledi.

Yaşanan değişiklik nedeniyle zaman kaybı yaşadıklarını söyleyen Anter, “Biz zaman kaybı yaşanmasını istemiyoruz. Senelerdir Musa Anter davasını bir pilot dava olarak görüyoruz. Yani Musa Anter cinayetinin aydınlatılmasıyla bu kumpası yapan çetenin kendisi ortaya çıkar. Böylece faili meçhullerin faillerinin de açıkça ortaya çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

15’inci duruşma 27 Eylül’de

27 Eylül’de yani Musa Anter’in ölüm yıl dönümünde davanın 15’inci duruşması Ankara’da görülecek.




Önceki Haber
Sakarya'da Suriyelilere saldırı: Evlere baskın yapıp linç ettiler, yoldan geçenleri dövdüler
Sonraki Haber
HDP: CHP'nin yürüyüşü geç de olsa doğru ama tutuklu tüm vekilleri sahiplenmeliler