Ana SayfaÇalışma YaşamıEmsal karar: AİHM ihraç edilenleri OHAL Komisyonu’nun ‘insafına terk etti’

Emsal karar: AİHM ihraç edilenleri OHAL Komisyonu’nun ‘insafına terk etti’

HABER MERKEZİ – AİHM, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bir kamu çalışanının başvurusuna yanıt vererek OHAL Komisyonu’nu adres gösterdi. Ancak Ocak ayında KHK ile oluşturulan Komisyon halen faal değil. AİHM’in kararına tepkiler ise gecikmedi. Hukukçu Kerem Altıparmak kararı ‘utanç verici’ olarak nitelerken, KHK ile ihraç edilen akademisyen Can Irmak Özinanır da “AİHM de ihraç edilenleri komisyonun yıllar sürebilecek ‘insafına’ terk etti” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işine son verilen kamu çalışanını ilgilendiren bir karara imza attı.

DW Türkçe’nin haberine göre Strasbourg Mahkemesi, işten çıkarılmalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğu gerekçesiyle kendisine başvuran binlerce kişiye bu yıl Ocak ayında 685 nolu KHK ile oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu (OHAL Komisyonu) adres gösterdi.

OHAL Komisyonu’nun KHK’lerle işten çıkarılanlar için “iç hukuk yolu” olarak değerlendiren AİHM, bu yol tüketilmeden başvuruları değerlendiremeyeceğini belirtti.

AİHM’in bu kararı, “öncü karar” olma özelliğine sahip. Mahkeme gündemindeki yaklaşık 20 bin benzer başvuru için emsal teşkil ediyor.

AİHM’in önümüzdeki günlerde tüm başvuruculara benzer bir karar göndermesi bekleniyor.

Ocak ayında KHK ile oluşturulan OHAL Komisyonu’nun başkanı ve 6 üyesi 16 Mayıs tarihinde belirlenmiş olsa da komisyon halen faal değil.

Karara tepkiler

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, AİHM’in emsal niteliği taşıyan kararına Twitter üzerinden şu sözlerle tepki gösterdi:

AİHM’in ihraçlarla ilgili verdiği karar utanç verici. Komisyonun yetersizliğine ilişkin iddiaların hiç birine bile cevap vermemiş.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ihraç edilen akademisyenlerden Can Irmak Özinanır ise “Evet, AİHM de ihraç edilenleri komisyonun yıllar sürebilecek ‘insafına’ terk etti” sözleriyle AİHM kararına tepkisini dile getirdi.

OHAL Komisyonu

15 Temmuz darbe girişimi sonrası çıkartılan Olağanüstü Hal (OHAL) kararının yol açtığı mağduriyetlikleri incelemek üzere 23 Ocak’ta 685 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında kurulma kararı verilen OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun başkanı ve 6 üyesi 16 Mayıs tarihinde belirlenmiş olsa da komisyon halen faal değil.

Hukukçular OHAL Komisyonu’nun “tamamen bir oylama taktiği” olduğu yorumunu yaparken ÇHD’nin Ankara Şube Başkanı Avukat Murat Yılmaz da “Bu komisyondan bir şey çıkmayacağı belli” demişti.