Ana SayfaDünyaErdoğan’ın korumalarıyla birlikte protestoculara saldırmıştı: Yıldırım’a 19 yıl hapis cezası istendi

Erdoğan’ın korumalarıyla birlikte protestoculara saldırmıştı: Yıldırım’a 19 yıl hapis cezası istendi

HABER MERKEZİ – ABD’de protestoculara saldıran AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarına yönelik soruşturmada saldırıda yer aldığı için tutuklanan Türkiye vatandaşı Eyüp Yıldırım hakkında istenilen ceza belli oldu. Yıldırım’ın “saldırı” “şiddet kullanma” ve “nefret” suçlarından 19 yıl hapsi isteniyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 16 Mayıs’ta Washington ziyareti sırasında Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan ve ellerinde “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara yönelik saldırılarla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Soruşturma kapsamında tutuklanan Türkiye vatandaşı Eyüp Yıldırım hakkında istenilen ceza belli oldu.

Sputnik’te yer alan habere göre Yıldırım’ın “saldırı” “şiddet kullanma” ve “nefret” suçlarından 19 yıl hapsi isteniyor.

New Jersey Federal Sulh Yargıcı James B. Clark daha önce kefaletle serbest bırakılma isteğini geri çevirdiği Yıldırım’ın New Jersey’de yargılanma isteğini de kabul etmedi. Clark, Yıldırım’ın davasının olayın yaşandığı başkent Washington’da bir cezaevine gönderilmesine karar verdi.

Soruşturma kapsamında Erdoğan’ın 12 koruma görevlisi hakkında tutuklama kararı alınmış ve  ABD’ye giriş yapmaları halinde tutuklanacakları açıklanmıştı.

  Erdoğan'ın korumalarının ABD'deki saldırısıyla ilgili iki tutuklama

Ne olmuştu?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump 16 Mayıs’ta Beyaz Saray’da yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşmenin gerçekleştiği gün Washington’daki Türk büyükelçilik konutu önünde toplanan ve ellerinde ‘Demirtaş’a özgürlük’ pankartı taşıyan protestocular saldırıya uğramıştı.

Erdoğan’ın korumalarının öncülük ettiği çok sayıda kişinin saldırısında 2’si ağır 11 protestocu yaralanmıştı.

Saldırıya dair videolarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın olan biteni makam aracından izlediği ve korumasıyla yaptığı konuşma sonrası da protestoculara yönelik bir saldırının gerçekleştiği görülmüştü.

Videonun ses analizini yapan uzmanlar ise ‘saldırı talimatını’ Erdoğan’ın verdiğinin anlaşıldığını savunmuştu.

ABD’li Senato üyeleri olayın ardından korumaların saldırısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bir mektup yazmış ve “Bu olaylar hükümetin basın, etnik azınlık gruplar ve muhaliflere nasıl davrandığını yansıtıyor” ifadeleriyle barışçıl protestoculara şiddetle saldıran görevlilerin sorumlu tutulmaları yönünde çağrı yapmıştı.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında yaşananlar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise “Demirtaş’a özgürlük” pankartı taşıyan protestoculara Erdoğan’ın korumalarının saldırısıyla başlayan olaylardan ABD’yi sorumlu tutmuştu.

Ancak ABD Temsilciler Meclisi, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara saldırısını kınayan tasarıyı oy çokluğuyla kabul etmişti.

Buna göre Türkiye, Cumhurbaşkanlığı korumalarının protestoculara şiddet uyguladığı gerekçesi ile kınanıyor.

ABD medyasında, Erdoğan’ın ABD ziyaretinden çok saldırı ses getirmiş, ülkenin köklü gazetelerinden New York Times protestoculara yönelik saldırının faillerini detaylı bir analize tabi tutmuştu. Öyle ki gazete bu haberi Türkçe olarak da yayınlamıştı.