Ana SayfaGüncelEthem Sarısülük’ün kardeşi: Tek istediğimiz başka ölümlerin yaşanmaması

Ethem Sarısülük’ün kardeşi: Tek istediğimiz başka ölümlerin yaşanmaması

HABER MERKEZİ – Ethem Sarısülük’ün kardeşi İkrar Sarısülük, Gezi direnişinde polis tarafından vurularak öldürülen ağabeyi için anma etkinliğine çağrı yaptı. “Cezasızlığa tanıklık ettik, sevdiklerimizi kaybettik” diyen Sarısülük, öfkesinin sürdüğünü belirterek tek isteğinin başka ölümlerin yaşanmaması olduğunu söyledi.

Ethem Sarısülük Gezi direnişi sürecinde, 1 Haziran 2013’te, Ankara Güvenpark’ta polis Ahmet Şahbaz tarafından vurulmuştu.

Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verilmiş ve mahkeme, bu hapis cezasını adli para cezasına çevirmişti.

BirGün’den Burcu Cansu’ya konuşan Ethem’in kardeşi İkrar Sarısülük, polis Şahbaz’a verilen cezaya ve Gezi direnişine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İkrar Sarısülük’ün açıklamaları şöyle:

Ne söylesem bilemiyorum, kelimeler boğazımda düğümleniyor. Gezi’nin yıldönümünün yaklaşması demek, Ethem’i kaybettiğimiz günün yaklaşması… Ethem, Gezi’nin üçüncü günü vurulmuştu, 1 Haziran’dı. Bizim aile de dâhil olmak üzere Gezi her ailede farklı yankılandı. Bizler kayıp yaşadık ve biz yaşadığımız kayıplara hala inanamıyoruz. Bizim kardeşlerimiz dünyanın gözü önünde katledildi. Hâlâ aynı şehirde, hâlâ aynı evde yaşıyoruz. Dört yıl nasıl geçti derseniz de, inanamıyorum dört yılın geçtiğine… Şu dört yılı nasıl atlattığımızı, bir biz biliriz. Dört yıl içerisinde de o kadar çok katliam yaşadık ki. Ethem dışında başka sevdiklerimizi de kaybettik.

Cezasızlığa tanıklık ettik, sevdiklerimizi kaybettik. Öfke, nefret sürüyor ve sürecek. Bu saatten sonra tek istediğimiz başka ölümlerin yaşanmaması. Ankara’da bizler bugün Ethem’in vurularak katledildiği Güvenpark’ta bir araya gelerek karanfillerimizi bırakarak anmamızı yapacağız. Sonra da ölüm yıldönümünde köyümüzde mezarı başında anma yapacağız. Polis geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine anmada karşımıza dikilebilir ama biz kardeşimizi, evladımızı anacağız.

OHAL KHK’si ile ihraç edilen eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça tutuklanmamış olsaydı insanlar Yüksel Caddesi’nde bir araya gelirdi. Direniş başka bir noktaya taşınır korkusu ile Gezi anması öncesi onları da tutukladılar.

Anma programı

İkrar Sarısülük ağabeyi Ethem Sarısülük’ün öldürüldüğü Güvenpark’ta her yıl olduğu gibi bu yıl da bugün saat 17.30’da yapacakları anma etkinliğine çağrı yaptı.

Saat 19.30’da da Ethem Sarısülük’ün evinin önünde bir araya gelinecek.

“Gezi’den Hayır’a mücadeleye devam” etkinliği kapsamında saat 20.30’da Ethem Sarısülük Parkı’nda da bir etkinlik düzenlenecek.

Dava süreci

Daha önce Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen yargılamada, önce “kasten öldürmek”ten müebbet hapis cezası verilmiş, daha sonra “haksız tahrik indirimi” ve “iyi hal” gibi çok sayıda gerekçe ile ceza “olası kastla insan öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına kadar düşürülmüştü.

Yargıtay 1. Dairesi, kararı usulden bozmuş, dosyayı mahkemeye geri göndermişti.

Dava Aksaray’a taşınırken, tutuklu polis Şahbaz’ın da tahliyesine karar verilmişti.

26 Haziran 2016’da Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada da, son olarak 19 Eylül’de gerçekleştirilen duruşmada Şahbaz için yapılan tutuklama talebi, “olay anına ilişkin görüntülere dair TÜBİTAK raporunun henüz gelmediği” gerekçe gösterilerek kabul edilmemişti.

Bir önceki duruşmada savcı mütalaasını sunmuş ve polis Ahmet Şahbaz hakkında “meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak” suçundan 10 ay hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti ise karar duruşması için davayı 19 Aralık’a ertelemişti.

Karar duruşmasında mahkeme heyeti, sanık polis Ahmet Şahbaz’a, “Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası vermişti.

Hapis cezası ise 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrilmişti.