Ana SayfaBilim ve Teknoloji‘Evrende yalnız değil miyiz?’: NASA 10 Dünya benzeri gezegen buldu

‘Evrende yalnız değil miyiz?’: NASA 10 Dünya benzeri gezegen buldu

HABER MERKEZİ – NASA’ya ait olan Kepler Teleskopu, güneş sistemimiz haricinde bulduğu ‘aday gezegenlere’ 219 adet yeni gezegen ekledi. Bunların 10 tanesinin Dünya ile aynı ebat ve sıcaklıkta oluşu, ‘Evrende yalnız değil miyiz?’ sorusunu tekrar gündeme getirdi.

NASA’ya (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) ait Kepler Teleskopu, Cygnus takım yıldızlarındaki 200.000 yıldız örneğinin içerisinde 219 yeni ‘aday gezegen’ keşfetti.

Güneş sistemimizin dışında yer alan gezegenlerin 10’unun dünya ile aynı boyutta ve aynı sıcaklıkta olabileceği düşünülüyor.

Verimli yaşam koşulları, bu gezegenlerde yaşayan canlılar olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı.

‘Dolaylı yoldan: Evrende yalnız değiliz’

Üstelik gezegenlerin yüzeyinde su izlerine rastlandı.

Su, uzun yıllardır bilim insanları tarafından ‘yaşamın kaynağı’ olarak kabul ediliyor.

Kepler gözlemcisi gökbilimci Mario Perez, “Bizim için çok önemli sorularından biri: Evrende yalnız mıyız? Belki bugün Kepler bize dolaylı yoldan olmadığımızı söylüyor” dedi.

Bulunan gezegenlerin yüzeyi yaşama elverişli

Kepler ayrıca bulduğu gezegenlerin dünya gibi katı bir yüzeye mi sahip yoksa Neptün gibi gaz bir yüzeye mi sahip olduğu ayrımı da yapabiliyor.

Kepler gözlemleri ışığında bilim insanları, dünyanın 1.75 katı veya daha küçük olan gezegenlerin genelde taşlı bir yüzeye sahip olduğunu, 3.5 katı ve daha büyük olanların ise Neptün gibi gaz yüzeye sahip olduğunu ortaya koydu.

Bulunan bu 10 dünya benzeri gezegen de dünya gibi taşlı bir yüzeye sahip, yani yaşamaya elverişli.

Ne olmuştu?

2009 yılında dünyaya benzeyen gezegenler olup olmadığını araştırmak için üretilen Kepler Teleskopu, 2.335 onaylanmış gezegen ve 1.699 ise aday gezegen keşfetti.

Diğer teleskop gözlemleriyle de birleştirilerek açıklanan sayıya göre, güneş sistemimiz dışında 3.500 onaylanmış gezegen var.


Karınca Dış Haberler
Kaynak: Guardian