Ana SayfaDünyaFinancial Times: ‘Körfez krizini 1 milyar dolarlık fidye anlaşması tetikledi’

Financial Times: ‘Körfez krizini 1 milyar dolarlık fidye anlaşması tetikledi’

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesi, Körfez ülkelerinden 8’inin Katar’la tüm ilişkilerini kesmesiyle başlayan krizin patlak vermesinin sebebinin Doha yönetimi tarafından “El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam örgütü ile İran destekli Şii milislere yapılan toplam 1 milyar dolarlık fidye ödemesi” olduğunu yazdı.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in aralarında olduğu 8 ülkenin Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesiyle birlikte Körfez ülkelerinde başlayan yeni krizin nedenine ilişkin yorumlar gelmeye devam ediyor.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, krizin nedenini Doha yönetimi tarafından “El Kaide bağlantılı Tahrir el Şam örgütü ile İran destekli Şii milislere yapılan toplam 1 milyar dolarlık fidye ödemesi” olduğunu yazdı.

BBC Türkçe’nim aktardığı habere göre gazete Katarlı yetkililer, Irak’taki Şii milisler ve Suriye’deki “silahlı muhaliflerin” yanı sıra bölgede görev yapan diplomatlarla yaptığı görüşmelerde, tarafların fidye ödemesini doğruladığı belirtiliyor.

Financial Times, Nisan ayında Irak’ın güneyinde avlanmaya giden 26 Katar kraliyet ailesi üyesinin El Kaide bağlantılı gruplar tarafından kaçırıldığını ve fidye istendiğini aktarıyor.

Gazetenin konuştuğu Katarlı bir hükümet yetkilisi fidye ödemesini doğrulasa da tutar konusunda bilgisi olmadığını ifade ediyor.

Gazeteye bilgi veren Suriyeli muhalifler ise Tahrir el Şam örgütüne yapılan ödemenin 300 milyon dolara ulaştığını belirtiyor.

‘İran ve Şii milislere 700 milyon dolar ödendi’ iddiası

Haberde “Suudi Arabistan’ı asıl kızdıran, bölgedeki en büyük rakibi İran’ın desteklediği Şii örgütlere ve Tahran’a yapılan ödemelerdi” ifadeleri yer alıyor.

Bir diplomat ise gazeteye “Katar’ın İran’a da ödeme yapması Suudi Arabistan için bardağı taşıran son damla oldu” diye konuştu.

Haberde Tahrir el Şam’a yapılan fidye ödemesine bağlantılı olarak Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli Hizbullah Tugayları (Kata’ib Hizbullah) ile Tahran yönetimine toplam 700 milyon dolar ödendiği ifade ediliyor.

Financial Times’a bilgi veren bölgeden iki diplomat, 2015’te Katar vatandaşlarının Hizbullah Tugayları tarafından kaçırıldığını ve İran’da esir tutulduğunu anlatıyor.

Diplomatlar, Irak’ta faaliyet gösteren Hizbullah Tugayları’nın, Tahrir el Şam’ın elindeki savaşçılarını geri alabilmek için Katar’ın esir takası görüşmelerine dahil olduğunu söylüyor.

‘Katar anlaşma için Tahrir el Şam’a 140 milyon dolar ödedi’

“Suriyeli bir muhalifin” aktardığı bilgilere de yer verilen haberde, kaynağın “Katar anlaşmayı sağlayabilmek için Tahrir el Şam’a 120-140 milyon dolar, Ahrar’uş Şam’a 80 milyon dolar ödedi” ifadelerine yer veriliyor.

Aynı kaynak, “Katar herkese para dağıtıp duruyor ama nereye kadar? Yaptıkları sadece bizim sonumuz getirmek oldu” diyor.

Gazete, Hizbullah Tugayları’ndan bir temsilcinin “400 milyon dolar Tahran’a gitti” dediğini aktarıyor ancak aynı kişi kendi örgütünün ne kadar aldığını söylemediğini yazıyor.

Financial Times, “Hizbullah Tugay’larının ödemeyi doğrulayıp Tahran’a giden parayı açıklamamasının nedeni anlaşmadan kendilerine düşen pay konusunda memnun olmamalarıydı” diyor.