Ana SayfaDünyaFransa seçimleri: Katılım oranı yüzde 42’de kaldı, Macron’un partisi mutlak çoğunluğu kazandı

Fransa seçimleri: Katılım oranı yüzde 42’de kaldı, Macron’un partisi mutlak çoğunluğu kazandı

HABER MERKEZİ – Fransa’da katılım oranının yüzde 42 ile rekor seviyede düşük olduğu genel seçimlerin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un partisi mecliste mutlak çoğunluğu elde etti.

Fransa’da genel seçimlerinin ikinci turunda Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un partisi En Marche (Yürüyüş), seçim ittifakı yaptığı Demokrasi Hareketi (MoDem) ile Ulusal Meclis’teki 577 sandalyenin yaklaşık 350’sini kazanmayı garantiledi.

Böylelikle Macron mecliste salt çoğunluğu kazanmış oldu.

Katılım oranı yüzde 42’de kaldı

Fransa’da seçime katılım oranı ise yaklaşık yüzde 42 ile rekor seviyede düşük oldu.

Katılım oranının düşük olmasının nedeninin Macron karşıtlarının sandığa gitmemesi olduğu tahmin ediliyor.

Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilen Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandığa katılım oranı yüzde 78 ve 75 olmuştu.

Sosyalist lider Jean-Claude Cambadelis istifa edeceğini açıkladı

Son 5 yıldır yönetimdeki Sosyalistlerin 41 ile 49 sandalye kazanacağının belli olmasından sonra sosyalist lider Jean-Claude Cambadelis istifa edeceğini açıkladı.

Sosyalistler bu sonuçla beraber 1958’de kurulan Beşinci Cumhuriyet dönemindeki en düşük milletvekili sayısını kazanmış oldu.

Le Pen ilk kez Ulusal Meclis’te

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Macron’a mağlup olan Marine Le Pen ise ilk kez milletvekili seçilerek parlamentoya girdi.

Ulusal Cephe, Le Pen ile birlikte parlamentoya 8 milletvekili gönderebildi.

Ulusal Cephe’nin seçimlerde hedeflediği milletvekili sayısı ise 15’ti.

Sendikalardan mücadele mesajı

Emmanuel Macron’un açıkladığı reformlar arasında gelecek 5 yılda 60 milyar euro bütçe tasarrufu ve devlet memuru sayısının 120 bin azaltılması gibi maddeler de bulunuyor.

Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu sağlamasıyla birlikte Macron’un bu reformları kısa süre içinde hayata geçirmesi bekleniyor.

Bazı sendika liderleri, seçim sonrası yaptıkları açıklamalarda Macron’un bu planlarına karşı mücadele edeceklerini açıkladı.


Bu haber BBC Türkçe’den kısaltılarak derlenmiştir.