Ana SayfaGüncelGazeteci Meşale Tolu 2 yaşındaki oğluyla birlikte cezaevinde: Susmayacağız

Gazeteci Meşale Tolu 2 yaşındaki oğluyla birlikte cezaevinde: Susmayacağız

HABER MERKEZİ – Tutuklu ETHA çevirmeni Meşale Tolu, cezaevinden gönderdiği açıklamada, “Tutukluluğum sebebi halkın haber alma hakkını savunan sosyalist bir basında çalışmamdır” dedi ve “Susmayacağız” mesajı verdi.

İstanbul’da 30 Nisan’da evine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınan ve 6 Mayıs’ta çıkartıldığı mahkeme tarafından “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanan ve  Etkin Haber Ajansı (ETHA) çevirmeni gazeteci Meşale Tolu, 2 yaşındaki oğlu ile birlikte tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Cezaevi’nden mektup gönderdi.

Eşinin de tıpkı kendisi gibi 16 Nisan referandumuna günler kala evlerine yapılan polis baskınında gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlatan Tolu, eşi ve kendisi hakkında gözaltı kararı çıkartan savcının aynı kişi olduğuna dikkat çekti.

Polis baskını sırasında evde yaşananları da anlatan Tolu şunları söyledi:

‘2 yaşındaki oğlumun odasına uzun namlulu silahlarla girdiler’

Evde sadece ben ve 2 yaşındaki çocuğumun olduğu bilinmesine rağmen şiddetli bir şekilde evime girildi. Özel harekat polisleri kapı açılır açılmaz beni yere yatırıp üzerime çıktı. Oğlum gürültüden uyanmış odada ağlıyordu. Kalkıp oğlumu sakinleştirmeme izin verilmezken, bir özel harekatçı uzun namlulu silahıyla oğlumun bulunduğu odaya girdi. Evde küçük bir çocuğun olduğunu defalarca belirtmeme rağmen oğluma bu anlar yaşatıldı. Evim kısa sürede dağıtıldı. Bir kadın ve bir çocuğun yaşadığı eve neden böyle şiddetli girildiğini, ne bulmayı amaçladıklarını hala anlamış değilim.

‘Halkın haber alma hakkını savunduğumuz için tutukluyum’

Tutuklanmasının asıl gerekçesinin “halkın haber alma hakkını savunmak” olduğunu söyleyen Tolu şöyle devam etti:

Devletin sansür politikasına karşı mücadele eden halkın haber alma hakkını savunan sosyalist bir basında çalışıyor olmam asıl nedendir. Muhalif gazeteleri, televizyonları ve radyoları kapatarak amacına ulaşamayan iktidar saldırısını gazetecileri, yazarları ve karikatüristleri tutuklayarak sürdürüyor. Ben de bu saldırılar kapsamında 6 günlük gözaltı süresinin ardından 6 Mayıs günü tutuklandım.

Bedenimizin tutsak ederek sesimizi kısmayı hedefleyenler büyük bir yanılgı içerisindeler. Nasıl Dicle Haber Ajansı (DİHA), Cumhuriyet gazetesi, Özgür Gündem, Birgün ve Evrensel gazeteleri baskılar karşısında susmadıysa, biz gazeteciler de susmayacağız. Yandaş medya tutsak gazetecileri görmezden gelse de, halkın haber alma özgürlüğünü savunan basın çalışanları birbirine ses olmaya devam edecektir. Gözaltına alınıp tutuklandığımdan beri bu gerçek umudu taşıdım.

Türkiye’de tutsak edilen 159 gazeteciden biriyim. Asılsız iddialar, gerçek dışı suçlamalar nedeniyle 2 yaşımdaki oğlum ile birlikte hapishanedeyim. Oğlum bu durumu anlayacağı yaşa geldiğinde özgürlüğü savunduğumuz için özgürlüğümüzden edildiğimizi anlatacağım.