Ana SayfaGüncel‘Gezi’nin emekçi simgesiydi’: Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anıldı

‘Gezi’nin emekçi simgesiydi’: Ethem Sarısülük vurulduğu yerde anıldı

ANKARA – Gezi direnişinde Ankara’da polis kurşunu ile hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, polis tarafından vurulduğu Güvenpark’ta anıldı. Anmaya katılan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yaptığı konuşmada Sarısülük’ün Gezi’nin emekçi simgesi olduğunu belirtti.

Ankara’daki Gezi direnişi eylemleri sırasında, 1 Haziran 2013 tarihinde polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük için kitlesel bir anma düzenlendi.

Ethem Sarısülük’ün polis kurşunu ile vurulduğu yer olan Güvenpark’ta düzenlenen anmaya Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, kardeşi İkrar Sarısülük, HDP Milletvekilleri Bedran Öztürk ve Behçet Yıldırım ile CHP Milletvekilleri Ali Haydar Hakverdi, Murat Emir, Necati Yılmaz, KHK ile ihraç edilmesinin ardından Yüksel Caddesi’nde başladığı direnişini devam ettiren Veli Saçılık, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri ile birlikte yüzlerce kişi katıldı.

Anma törenine katılanlar sık sık ‘Nuriye ve Semih yalnız değildir’, ‘Ethem Yoldaş ölümsüzdür’, ‘Gezi şehitleri ölümsüzdür’ sloganları atarken, Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yere karanfiller bırakıldı. Gezi direnişinde hayatını kabedenlerin isimleri tek tek okundu.

Anne Sarısülük, oğlunun polis kurşunu ile vurulduğu yere çökerek “Katillerin seni benden aldı. Kuzum ben seni özledim, kalk da bana bir selam ver” diyerek ağıt yaktı.

Fotoğraf: BirGün

Veli Saçılık: Ethem’in son nefesinde tuttuğu taş olacağız

Yüksel Caddesi’nde ‘İşimi geri istiyorum’ sloganı ile eylemine devam eden Veli Saçılık, anmada yaptığı konuşmada Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutuklanmasını hatırlatarak “Nuriye ve Semih’in kapısını 75. günde kıranlar ile Metin Lokumcu’yu katledenler aynı kişilerdir” dedi. Direnmeye devam edeceklerini belirten Saçılık, şunları kaydetti:

Ethem yoldaşımın anısı önünde saygı ile eğiliyorum. Ethem yoldaş dört yıl önce burada katledildi ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı ‘Polisin eline sağlık’ diyerek pankart astırdı. O günden bu yana adaletsizlik ve katliam artarak ve öfkemizi büyüterek devam ediyor. Ben sizlere Nuriye ve Semih’in selamını getirdim. Nuriye’nin bir sözünü hatırlatmak istiyorum: ‘Bizim açlığımız adaletedir’ diyor Nuriye. Dört yıldır polisi koruyan bu sistem devam ediyor. Bizler bu adaletsizlik nedeniyle KHK’ler ile işlerinden atıldık. Nuriye ve Semih’in kapısını 75. günde kıranlar ile Metin Lokumcu’yu katledenler aynı kişilerdir. Onların yüzüne ‘Siz katilsiniz’ dedikçe bizlere daha fazla saldırıyorlar. Suskunluk ve teslimiyet istiyorlar, ama asla teslim olmayacağız. Bizler, Ethem Yoldaş’ın son nefesinde tuttuğu taş olacağız. Gezi ruhu bitmemiştir, bizler aynı coşku ve inanç ile direneceğiz.

HDP’li Öztürk: Tetiği çeken de çektiren de hesap verecek

Saçılık’ın ardından söz alan HDP’li Bedran Öztürk, burada yaptığı konuşmada Sarısülük’ün katiline verilen cezayı hatırlatarak “Tetiği çeken de çektiren de mutlaka hesap verecek” dedi.

Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü:

Ethem Yoldaş ve kendisi ile birlikte Türkiye tarihinin en büyük direnişi olarak geçen Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden tüm yoldaşların anısı önünde saygı ile eğiliyorum. İktidarını baskı ile sürdürmeye çalışan AKP iktidarı herkesin gözü önünde gerçekleştirilen bu cinayetin failine komik bir ceza verdi. Hem tetiği çeken hem de tetiği çektirenler mutlaka ama mutlaka hesap verecekler. Gezi Direnişi’nin bizlere faşizme karşı direnişten başka bir yol olmadığını göstermiştir. Bizlere düşen, direnmektir ve faşizme karşı bu direnişi büyütmektir.

‘Gezi’nin emekçi simgesi’

Güvenpark’ta düzenlenen anmaya katılan CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, yaptığı konuşmada Sarısülük’ün Gezi’nin emekçi simgesi olduğunu belirtti ve “Ethem’in ideallerini yaşatacağımıza ve bu bedelin karşılığında AKP iktidarından hesap soracağımıza burada söz veriyoruz” dedi.